• Tickets kopen
 • Datum
  donderdag 19 april 2018

 • Tijd
  20.00 - 22.00 uur

 • Locatie
  LantarenVenster
  Otto Reuchlinweg 996 Rotterdam

Fotogasten #9

Wat doet het met je als je altijd, 24/7 online bent? Is het wenselijk om op elk moment van de dag op elke plek ter wereld bereikbaar te zijn? En wat heeft dit voor effect op je geestelijke gesteldheid, je privacy en je sociale relaties? 

Tijdens Fotogasten #9 gaan beeldmakers, een verslavingsexpert en een ex-social media-verslaafde met elkaar in gesprek over de impact van het online zijn aan de hand van het project Unwired van beeldend kunstenaar Jacqueline Hassink. Zij reisde af naar plekken op de wereld waar geen bereik is en legde deze vast. In contrast met deze beelden maakte zij de serie iPortrait, waarin ze reizigers in de metronetwerken vastlegde die gekluisterd zijn aan hun telefoon. In Fotogasten #9 bekijken we wat het continue online zijn voor gevolgen heeft.  

De hoofdgasten van deze avond zijn Bregtje van der Haak en Richard Vijgen. Voor de VPRO Tegenlicht documentaire Offline als Luxe reisde Van der Haak langs mensen die zelf de regie willen houden over hun contact met smartphone- en wifisignalen en waar nodig beperken. Deze reis maakte zij aan de hand van de White Spots app, ontwikkeld door Richard Vijgen. 

Ook te gast:

Laurens Hondema
Milieuarts Laurens Hondema vertelt meer over de stand van zaken van wetenschappelijk onderzoek naar het effect van straling op onze gezondheid. Wat is er op dit moment bekend en kunnen er al uitspraken gedaan worden over het effect op de langere termijn?

Johan van Houten
Veel mensen kunnen niet meer zonder hun smartphone. Ook Johan van Houten was verslaafd aan internet en zijn mobiel. Hij besloot een jaar lang offline te gaan en vertelt ons tijdens Fotogasten over zijn ervaringen. Ga je je echt vervelen? Hoe onderhoud je je sociale contacten? En kan je de weg wel vinden zonder Google Maps? 

Bjarne Timonen
Bjarne Timonen is psycholoog en behandelt mensen met een social media-verslaving. Hij ziet steeds meer mensen die klachten ondervinden van hun overmatig social media gebruik: slecht slapen, angst en zelfs depressiviteit. Daarom pleit Timonen om het dwangmatig gebruik van sociale media als verslaving te erkennen. 

SKVR Dansmakers
Twaalf jonge dansers, opgegroeid in de digitale wereld. Hoe verslavend is het om permanent online te zijn? Of blijft de behoefte aan menselijk contact sterker? Permanent online of niet? Heb je een keuze?
Speciaal voor het Nederlands Fotomuseum maakte SKVR Dansmakers een choreografie geïnspireerd op het thema 'unwired'. 

De presentatie is in handen van Marc Prüst (fotografie consultant en curator).

'Digiminderaar' Johan van Houten ging een jaar lang offline. 

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi