• 1 juni - 28 augustus 2016

  • CentroCentro Cibeles, Plaza de Cibeles 1, Madrid www.centrocentro.org

FACES | European Portrait Photography Since 1990

De tentoonstelling FACES | European Portrait Photography Since 1990 is van 1 juni tot en met 28 augustus te zien op het internationale fotofestival PHotoEspaña

De tentoonstelling toont werk van tientallen fotografen. Naast grote namen als Denis Darzacq, Christian Courrèges, Anton Corbijn, Juergen Teller en Stephan Vanfleteren, maken ook minder bekende – maar invloedrijke – fotografen deel uit van de selectie. De tentoonstelling laat de kracht, rijkdom en diversiteit van de hedendaagse Europese portretfotografie zien.

FACES blikt terug op belangwekkende ontwikkelingen in de Europese portretfotografie van de afgelopen decennia. De tentoonstelling signaleert een tendens in het genre waarin de individuele mens – beroemd of anoniem – en zijn of haar sociale en culturele identiteit centraal staat. Deze artistieke ontwikkeling vindt plaats tegen de achtergrond van razendsnelle veranderingen binnen Europa door globalisering, migratie, de komst van internet en de economische eenwording: veranderingen die het begrip ‘identiteit’ sinds 1990 op scherp hebben gesteld. In de tentoonstelling komen dan ook vragen aan bod over identiteit, cultuur en geschiedenis en de relaties tussen de geportretteerde, de kijker en de fotograaf.

Spel met portrettradities
De tentoonstelling omvat zowel studio- als locatieportretten. Kenmerkend voor de jaren negentig is dat het portretgenre uiteenlopende verbanden aangaat met de mode-, de documentaire en de reportagefotografie. Zo fotografeerde modefotograaf Juergen Teller jonge dames die bij hem aanklopten om fotomodel te worden. De portretten van de Griekse fotograaf Nikos Markou raken de documentairefotografie door de actuele economische situatie die in zijn portretten naar voren komen. De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren koos ervoor om in zijn portretreeks van Vlaamse vissers de persoonlijke setting deel uit te laten maken van het portret. Sinds de jaren negentig richt een toenemend aantal fotografen hun lenzen op de gewone burger en medemens, zoals Beat Streuli die mensen op straat fotograferen zonder dat zij het weten. Maar in de tentoonstelling treft men ook portretten aan van politici, kunstenaars en zelfportretten.

Europese samenwerking
De tentoonstelling is een productie van het Nederlands Fotomuseum. De oorspronkelijke tentoonstelling FACES is een gezamenlijk project van het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam), BOZAR (Brussel), Museum of Photography Thessaloniki (Griekenland) met Frits Gierstberg als hoofdcurator.

Publicatie
Bij de tentoonstelling is de publicatie Europese portretfotografie sinds 1990 verschenen, waarin alle fotografen uit de tentoonstelling vertegenwoordigd zijn. De publicatie opent met een inleiding door curator Frits Gierstberg.

www.phe.es

Gebouw Las Palmas Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi