ETNOMANIE | Ellie Uyttenbroek

ETNOMANIE is een tentoonstelling voor iedereen die zich graag door ‘de ander’ laat inspireren. De Rotterdamse styliste Ellie Uyttenbroek heeft honderd etno- historische foto’s uit de Wereldcollectie van het Nederlands Fotomuseum geselecteerd. Vervolgens heeft zij deze samen met ontwerper Mary Pelders Vos digitaal gestileerd. Door in de foto’s op specifieke plekken kleur toe te voegen, licht Uyttenbroek stijldetails uit die anders voor vele ogen onopgemerkt zouden blijven.

Deze zogenaamde contemporary style icons worden levensgroot op doek gepresenteerd en doen het museum veranderen in een ‘Etnomanisch’ modemagazine.

Met de bewerkte etno-historische foto’s maakt Uyttenbroek ons bewust van het feit dat kleding en stijl uit andere tijden en culturen een blijvende inspiratiebron zijn voor de huidige generatie (mode)ontwerpers. Daarmee is ETNOMANIE een knipoog naar het straat- en modebeeld van nu: van tribal hipsters , tot zen vaga- bonds en van floral crossdressers tot oversized fashionistas.

Wereldcollectie
Het Nederlands Fotomuseum beheert sinds 2012 de Wereldcollectie. Deze collectie bestaat uit ruim 100.000 foto’s, waarin de mens – van 1850 tot heden – in al zijn verschijningsvormen centraal staat. Het grootste deel van de collectie komt uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Azië en Amerika. De collectie is tot stand gekomen door schenkingen van Rotterdamse handelaren, wereldreizigers, zendelingen en missionarissen. Zij fotografeerden tijdens hun wereldreizen of kochten foto’s van lokale beroepsfotografen.

ETNOMANIE buitententoonstelling
Op diverse prominente plekken in Rotterdam is de tentoonstelling ETNOMANIE van de Rotterdamse styliste Ellie Uyttenbroek te zien. ETNOMANIE is een tentoonstelling voor iedereen die zich graag door ‘de ander’ laat inspireren. En waar kun je dat beter doen dan op straat? Het Nederlands Fotomuseum nam samen met Rotterdam Festivals het initiatief om de tentoonstelling die in het museum te zien is uit te breiden naar de straat, zodat meer mensen geïnspireerd zullen worden. 

Locaties in Rotterdam:
 Schouwburgplein
 WTC en WTC Art Gallery, Beurplein 37 en Meent 132B
 Etalage Bijenkorf, Coolsingel 105
 Open Universiteit gebouw/ Holbeinhuis, Coolsingel 65

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi