• Tickets kopen
  • 16 augustus 2019

• 19.30 - 21.00 uur

• 9 euro (exclusief museumentree)

Ed Talk #02: Waarom Ed van der Elsken de pionier van de kleurenfotografie is

Anne Ruygt, kunsthistoricus en Ed van der Elsken kenner, legt tijdens haar lezing uit waarom Ed van der Elsken zo graag in kleur fotografeerde en wat hem daarin uniek maakte.

Ed van der Elsken wist als geen ander hoe hij mensen prachtig in beeld kon brengen. Regelmatig overrompelde hij nietsvermoedende voorbijgangers met een “Hé schoonheid, kijk eens in de camera!” om ze vervolgens op de gevoelige plaat te zetten. Hij maakte nooit onderscheid in kleur, leeftijd, sociale klasse of wat dan ook; het ging hem om de universele emoties als liefde, lust, geluk, verdriet en lijden.

Ed van der Elsken omarmde kleurenfotografie meteen, terwijl zijn Nederlandse collega's veel afwachtender waren. Wat deed kleur wat zwart-wit niet kon? En wat maakt hem zo'n goede kleurenfotograaf? De lezing geeft je inzicht in zijn kleurenwerk en wie de persoon Ed van der Elsken was.

Voor en na de lezing kun je de tentoonstelling op eigen gelegenheid bezoeken. Gekochte e-tickets kunnen niet worden gerestitueerd.