• Tickets kopen
  • 7 juni 2019

  • 19.30 - 21.00 uur

  • 9 euro (exclusief museumentree)

Ed Talk #01: Hoe red je 42.000 dia's besmet met schimmel

Schimmel tastte het kleurenarchief van Ed van der Elsken aan. Restaurator Katrin Pietsch vertelt hoe zij een nieuwe methode heeft ontwikkeld om zijn ruim 42.000 kleurendia’s te reinigen en daarmee te redden van de ondergang. Hoe ziet schimmel er op een dia uit? Wat doet het en hoe krijg je het weg? Katrin Pietsch deelt haar ervaringen en vertelt hoe het restauratie project is verlopen. 

De huidige tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken was niet mogelijk geweest zonder de restauratie van al zijn kleurendia's. In 2016 luidde het museum de noodklok: de schimmel op de kleurendia’s van Ed moest per direct worden verwijderd, anders ging zijn kleurenwerk voorgoed verloren. De dia’s waren namelijk door de vochtigheid in zijn woonhuis aangetast door schimmel. Als schimmel de kans krijgt om te groeien, tast het langzaam de dia aan en verdwijnt het beeld.

Er bestond nog geen goede methode om schimmel van kleurendia’s te verwijderen, daarom heeft restaurator Katrin Pietsch deze speciaal ontwikkeld. Een PR offensief en een succesvolle (crowd)funding hebben ertoe geleid dat het museum in 2016 van start ging met het grootste fotorestauratieproject – ruim 42.000 dia’s – uit de Nederlandse geschiedenis. In november 2018 werd de laatste dia schoongemaakt en daarmee is het kleurenwerk van Ed voorgoed gered van de ondergang.

Voor en na de lezing kun je de tentoonstelling op eigen gelegenheid bezoeken. Gekochte e-tickets kunnen niet worden gerestitueerd. 

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi