• Tickets kopen
  • Datum
    woensdag 20 november 2019

  • Tijd
    20.00 - 22.00 uur

  • Locatie
    LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam

De Donkere Kamer Rotterdam #19

Op woensdagavond 20 november vindt de negentiende editie van de talkshow De Donkere Kamer Rotterdam plaats. In De Donkere Kamer Rotterdam staat de fotografie van nu centraal. De avond bestaat uit korte interviews en actuele discussies over fotografie en er is aandacht voor interessante evenementen en tentoonstellingen.

Programma
Prof. Dr. Dariu M. Gavrila,
De toepassing van camera technologie in (autonoom rijdende) voertuigen, telecom apparatuur, surveillance toepassingen etc heeft grote sociale implicaties die nu nog niet allemaal is te overzien. Naast de maatschappelijke implicaties, is deze technologie onderhevig aan ongekende ontwikkelingen waarvan men zich enkel kan voorstellen dat die onvoorstelbaar zijn -Vanuit de fotografie, simplistisch geredeneerd, is het ongelofelijk dat dadelijk het straat en levens beeld wordt bepaald door rondrijdende camera’s.

Sinds 2016 is Professor Gavrilla hoofd van de afdeling “Intelligent Vehicles” aan de TU Delft en houdt hij zich bezig met autonome mobiliteit en zowel detectie als anticipatie  op voetgangers en fietsers.  Voorheen heeft Professor Gavrila aan de basis gestaan van de PreSafe Brake® technologie van Mercedes Benz en behoort in deze hoedanigheid tot een van de pioniers op het gebied van gebruik van onder andere camera technologie in de automotive industrie.

Frank Penders 
Line of Sight fotografie; Waar mobiele telecommunicatie volledig digitaal is en 3G, 4G en tegenwoordig ook 5G als termen volledig zijn ingeburgerd, is deze technologie volledig afhankelijk van “analoge” fotografie. Frank Penders is één van de weinige fotografen in Nederland die de zogenaamde “line of sight fotografie" tot een van zijn specialismen kan rekenen. In opdracht van telecom providers klimt hij in zendmasten om de zichtlijnen tussen zendmasten te fotograferen. Het is dankzij de fotografie van Penders dat wij met elkaar kunnen blijven bellen.

Charlie Koolhaas
De Nederlandse kunstenaar, socioloog én schrijver Charlie Koolhaas vertelt over haar aanstaande boek City Lust dat op 21 December gaat verschijnen; City Lust is de naam van een geur die Charlie Koolhaas aantrof in een warenhuis-showroom in Dubai. Het is ook het startpunt van een expeditie die haar naar verschillende plaatsen in Afrika, Azië, Europa, het Midden-Oosten en de VS leidt. In Lagos, Guangzhou, Dubai, Londen en Huston onderzoekt ze de snelle verandering die een geglobaliseerde economie deze zeer verschillende metropolen heeft opgedrongen. Tijdens een lang verblijf op elke plek nam Koolhaas een groot aantal foto's, waarvan vele opvallend aangrijpend. Ze richt haar blik niet alleen op de toenemende uniformiteit van steden over de hele wereld. Haar hoofddoel is om de discrepantie tussen culturele standaardisatie en lokale diversiteit in het tijdperk van globalisering aan te tonen. De visuele taal van haar nieuwe boek City Lust is dagelijkse fotografie, pure documentatie en boeiende observatie. Het tweede narratief is een net zo fascinerende en verhelderende essay van Koolhaas dat haar eigen inzicht in de wereldhandel en haar hoofdrolspelers samenbrengt.

Coralie Vogelaar
Co­ralie Vo­ge­laar woont en werkt in Amsterdam. Haar prak­tijk be­staat uit sys­te­ma­tisch uit­ge­voerde on­der­zoeken die waar­de­sys­temen in onze vi­suele cul­tuur ont­hullen. Vo­ge­laar vindt in­spi­ratie in in­for­ma­tica en werkt met soft­ware voor 'deep learning' en emotie- en beeld­her­ken­ning. Haar werk verkent het grensvlak waar computer en mens el­kaar ont­moeten, de com­mu­ni­catie tus­sen­ beide en wat voor nieuwe wijzen van kijken en ge­drag hieruit voort kunnen vloeien. Momenteel wordt haar werk op het Noorderlicht festival tentoongesteld. Tijdens De Donkere Kamer vertelt Vogelaar over haar meest recente projecten en gaat zij dieper in op boven genoemde zaken.

Margit Lukács & Persijn Broersen
Het duo maakt films en installaties waarin ‘de natuur’ fungeert als spiegel voor onze door de media gedicteerde cultuur, waarin feit en fictie nauw met elkaar verweven zijn. Tijdens DDKR #19 vindt er een exclusieve vertoning van hun film All or Nothing at All plaats. Deze film begint met een luchtopname van het middeleeuwse stadje Viborg, Denemarken, dat oprijst uit het wassende water. Broersen & Lukács hebben een digitale replica gemaakt aan de hand van duizenden foto’s van dit pittoreske stadje, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de tijd van de Vikingen. Zoals alles haalbaar lijkt dat op onze schermen verschijnt, verschijnt de oude stad Viborg als een fantoomvisie. Het is een gepolariseerde wereld waarin er geen middenweg is; het is alles of niets.

Pitchoproep
Naast onze wisselende gasten is ook Pitch je fotoproject weer onderdeel van het programma. Drie fotografen pitchen in 3 minuten hun project en het publiek bepaalt hoe het entreegeld van de avond wordt verdeeld over de drie projecten. Kan jij een financiële bijdrage voor de start van jouw fotoproject goed gebruiken? Meld je dan uiterlijk 6 november aan voor de pitch. Lees hoe je je kunt aanmelden.

De presentatie is in handen van Anne Ruygt (kunsthistoricus) en Eduard van Holst Pellekaan (senior programmamaker en redacteur bij Emma Experts in Media en Maatschappij).

De Donkere Kamer Rotterdam is een samenwerking van het Pictoright Fonds en het Nederlands Fotomuseum. Het programma concept is bedacht door DuPho en Pakhuis de Zwijger Amsterdam.

Gebouw Las Palmas Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi