• 15 sep. 2018 - 13 jan. 2019

Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys

Maak dit najaar kennis met Cas Oorthuys: fotograaf, optimist, wereldreiziger en familieman met een oeuvre dat zich kan meten aan internationale namen als Werner Bischof en Robert Doisneau. Vanaf 15 september is in het Nederlands Fotomuseum de langverwachte overzichtstentoonstelling Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys te zien.

Cas Oorthuys (1908-1975) heeft altijd veel en vrijwel aan een stuk door gefotografeerd. Hij is eigenlijk nooit zonder toestel de deur uitgegaan. Meestal met twee tot drie camera’s om zijn nek, en soms meer. Uiteindelijk laat hij een archief van bijna een half miljoen foto’s achter. Zoals landschapsschilders uit de zeventiende eeuw eeuwenlang het beeld van Nederland bepaalden, doet Cas Oorthuys dat met zijn fotografie: met veel wind en water, imposante wolkenluchten en een open, opgeruimd landschap.

Cas Oorthuys gaat niets uit de weg. Met gevaar voor eigen leven blijft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim fotograferen. Zijn portret van een uitgehongerde vrouw met een stukje brood groeit uit tot het icoon van de hongerwinter. Na de oorlog richt hij zijn camera op de wederopbouw, waarin hij als geen ander de sfeer van optimisme en hard werken weet te vangen. Er is weer licht, lucht en ruimte. Dit zie je letterlijk terug in zijn fotografie. Ook reist hij in deze periode de hele wereld rond. Zijn foto’s betekenen in die tijd voor veel Nederlanders een eerste kennismaking met steden over de grens.

Thuis is Amsterdam, waar hij met zijn gezin aan de Amstel heeft gewoond. De naam ‘Cas Oorthuys’ staat voor een geolied familiebedrijf, waar fotografie op een vanzelfsprekende manier deel van het gezinsleven uitmaakt: zijn vrouw Lydia onderhoudt het archief van bijna een half miljoen foto’s en zijn jongste zoon Frank speelt met zijn speelgoedbootjes in het water van de spoelbakken. De tentoonstelling Dit is Cas geeft een bijzondere inkijk in het reilen en zeilen van het bedrijf Oorthuys.

Tentoonstelling Dit is Cas
Het Nederlands Fotomuseum beheert zijn archief van circa een half miljoen foto’s, waaronder duizenden vintage prints. Hieruit is voor de tentoonstelling Dit is Cas een selectie gemaakt.
Bij de tentoonstelling is een audiotour ingesproken door Joris Lutz en worden diverse thematische rondleidingen, workshops en lezingen georganiseerd. Bekijk onze activiteiten & workshops pagina voor een compleet overzicht. Ook is bij de tentoonstelling de publicatie Cas Oorthuys | Contacts verschenen. Deze is nu verkrijgbaar in onze webshop

Captions for Cas
Het Nederlands Fotomuseum roept heel Nederland op om mee te werken aan het beschrijven van het archief van Cas Oorthuys, één van de meest invloedrijke Nederlandse fotografen van de 20ste eeuw. Iedereen kan online alle foto's van Oorthuys bekijken en beschrijven. Lees meer

Hoofd begunstiger           Corporate partner collectie 

                         nationale-nederlanden

Fondsen en subsidies
VSBfonds, Stichting dr. Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds, G. Ph. Verhagen-Stichting, Stichting Swart-van Essen, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot, Elise Mathilde Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht

Project partners
Rabobank Rotterdam en degenen die anoniem wensen te blijven. 

Met dank aan
particuliere donateurs

Verwacht Lust for Life | Ed van der Elsken in kleur
Heeft u een bezoek gebracht aan de tentoonstelling Dit is Cas? Wellicht bent u dan ook geïnteresseerd in de tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken in kleur.  Na het restaureren van de 42.000 kleurendia's van Van de Elsken presenteren we vanaf 25 mei 2019 het mooiste kleurenwerk van deze fotograaf uit onze collectie. 

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi