• Tickets kopen

• Locatie
    Nederlands Fotomuseum

Dit is Cas volgens Eddy van Wessel

Fotograaf Eddy van Wessel werkt in diverse conflict- en rampgebieden. Op 6 oktober geeft hij een lezing in het Nederlands Fotomuseum. Aan de hand van zijn foto's zal hij uitgebreid vertellen over de urgentie die hij voelt om - soms met gevaar voor eigen leven - de grote en kleine verhalen uit oorlogsgebieden te vertellen via zijn camera. Tijdens de lezing grijpt hij terug op het werk van Cas Oorthuys, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim fotografeerde om het geweld, armoede en honger vast te leggen. Hoe kijkt Eddy van Wessel naar het werk van Cas Oorthuys en welke parallellen ziet hij met zijn eigen leven en werk?

In conflictgebieden gaat Eddy van Wessel op zoek naar de kracht van het (over)leven. De nadruk van zijn fotografie ligt op de lange termijn en op intrigerende reportages, waardoor nieuwsbeelden voortleven en de geschiedenis ingaan. Zo volgde hij 10 jaar lang de Kaukasus en volgt hij sinds 2003 de ontwikkelingen in het Midden Oosten.

Eddy van Wessel werkt vooral met Leica en deels op (analoog) panorama formaat, uitsluitend in zwart-wit. Zijn beeldtaal is dichtbij, rauw en duidelijk herkenbaar. Het werk van Eddy van Wessel is vele malen bekroond. Zo was hij twee keer persfotograaf van het jaar, en was meervoudig winnaar van de Zilveren Camera. Tevens won hij prijzen in de Euro Press Award. De foto’s van Eddy van Wessel worden geëxposeerd op festivals en in galeries in binnen- en buitenland. Momenteel werkt hij vanuit Zweden.

Deze lezing met Eddy van Wessel is de eerste uit de reeks Dit is Cas volgens.... Steeds vragen we een expert vanuit zijn of haar achtergrond het werk van Cas Oorthuys te duiden vanuit een hedendaags perspectief en parallellen te trekken tussen het eigen werk en dat van Cas Oorthuys.  Bestel tickets via onderstaande link en wees verzekerd van een plek. Eenmaal gekochte e-tickets kunnen niet worden gerestitueerd.