• Tickets kopen
  • Zondag 15 maart 2020

  • 12.00 – 13.00 uur

  • 3 euro (excl. museumentree)

Wie bepaalt het westerse beeld van de vluchteling?

Wie bepaalt eigenlijk het beeld dat wij hebben van de vluchteling? Is dat de fotograaf, de beeldredacteur of legt de samenleving de media op wat welke beelden wij wel of niet wensen te zien?

De westerse beeldvorming van mensen op de vlucht wordt nauwelijks op eigen waarnemingen gebaseerd, maar op de stroom van beelden die ons via de media bereiken. In hoeverre komt dit beeld overeen met de werkelijkheid? Wie bepaalt wat wij zien? Is enige terughoudendheid in het tonen van leed te verantwoorden of doen wij hiermee de vluchtelingen te kort? En zou je zelfs kunnen spreken van (zelf)censuur?

In gesprek gaan Merel Bem (free-lance journalist voor o.a. de Volkskrant) en Michelle Hamers (promovendus in Visual Culture refugee photo archive en interim beeldredacteur Nederlandse Rode Kruis) onder leiding van Marka Valenta (assistent professor sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht) over het spanningsveld tussen de werkelijkheid en het sociaal wenselijke.

Deze discussie is onderdeel van het activiteitenprogramma van de tentoonstelling Sterke verhalen uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. In deze tentoonstelling is een van de thema’s Nu of Nooit, waarin twee fotoseries centraal staan over het op de vlucht zijn van de fotografen Ata Kando en Ad van Denderen.

Gebouw Las Palmas Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi