De Mix: Missie Paul Julien & Andrea Stultiens

Missie is onderdeel van de tentoonstelling De Mix: Nederlandse fotografen toen & nu, van 15 september 2018 tot en met 13 januari 2019 te zien in het Nederlands Fotomuseum.  Voor deze serie presenteert Andrea Stultiens (1974) nieuw werk, geïnspireerd op het oeuvre van antropoloog en amateurfotograaf, Paul Julien (1901-2001). De serie toont nieuwe afdrukken van gedigitaliseerde negatieven van Paul Julien uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Daarnaast is door Stultiens vervaardigd materiaal te zien dat inzicht geeft in de wijze waarop Juliens foto's tot leven kunnen komen. In de expositie wordt de focus gelegd op Liberia (in west Afrika) en Sudan (in oost Afrika), waar Julien in respectievelijk 1932 en in 1934 en 1947 was.

Paul Julien
Als gepromoveerd scheikundige maakte dr. Paul Julien tussen 1926 en 1962 zo’n dertig expedities naar verschillende delen van Afrika. Hij deed serologisch bloedonderzoek onder geïsoleerde bevolkingsgroepen. Hij maakte daar, als praktiserend katholiek, veelvuldig gebruik van faciliteiten en kennis van missionarissen van, onder andere, de Sociëteit van de Afrikaanse Missie (SMA), die in Limburg een vestiging had. Juliens reizen leidden tot omvangrijke foto- en filmreportages, die zoals hijzelf beweerde, in dienst stonden van de wetenschap. Het archief van Julien bevindt zich in het Nederlands Fotomuseum en Filminstituut EYE.

Andrea Stultiens
Een van Juliens eerste grote expedities was een reis door Liberia, een land waar in die tijd een intense burgeroorlog woedde. Toen Andrea Stultiens het fotowerk van Julien ter plaatse liet zien, kwam ze in aanraking met de traditie van verhalenvertellers die door hun vertellingen een schakel vormen met het verleden. Hoewel deze traditie heeft geleden onder de burgeroorlogen, is ze er nog steeds. In Liberia werkte Stultiens samen met verteller Tony Kerdoe. Kerdoe hielp haar om Juliens observaties letterlijk van een ander perspectief te voorzien. Op die wijze krijgen de op zichzelf waardevolle beelden van Julien een diepere betekenis in een cultuur waarvan ze slechts fragmenten laten zien. Andrea Stultiens hanteert deze werkwijze van gedegen veldonderzoek om het publiek een meer genuanceerde beeldvorming over het grote en diverse Afrikaanse continent te presenteren.

De Mix: Nederlandse fotografen toen & nu
De Mix is een serie van vier tentoonstellingen die de afgelopen jaren in verschillende musea in Nederland te zien is geweest. Daarin lieten hedendaagse fotografen zich inspireren door een fotograaf uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Dat leverde verrassende combinaties van fotografen en werken op en laat zien dat de collectie van het Nederlands Fotomuseum een onuitputtelijke inspiratiebron is voor nieuwe generaties fotografen. In De Mix geven de hedendaagse fotografen een nieuwe en persoonlijke visie op de collectie van het Fotomuseum. Naast Missie zijn nog drie andere fotoprojecten te zien. Lees meer

De Mix is een project van het Nederlands Fotomuseum en Rafaël Philippen, dat tot stand is gekomen dankzij steun van het Mondriaan Fonds.