• 11 dec. 2016 - 26 mrt. 2017

• Limburgs Museum, Keulsepoort 5, Venlo

• logo-mondriaan-fonds

DE MIX | MISSIE: PAUL JULIEN EN ANDREA STULTIENS

Van 11 december 2016 tot en met 26 maart 2017 werd de tweede editie van De Mix getoond in het Limburgs Museum in Venlo. Deze aflevering heeft als thema Missie. Hiervoor presenteert Andrea Stultiens (1974) nieuw werk, geïnspireerd op het oeuvre van antropoloog en amateurfotograaf, Paul Julien (1901-2001). De tentoonstelling toont nieuwe afdrukken van gedigitaliseerde negatieven van Paul Julien uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Daarnaast is door Stultiens vervaardigd materiaal te zien dat inzicht geeft in de wijze waarop Juliens foto's tot leven kunnen komen. In de expositie wordt de focus gelegd op Liberia (in west Afrika) en Sudan (in oost Afrika), waar Julien in respectievelijk 1932 en in 1934 en 1947 was.

De Mix
Missie: Paul Julien en Andrea Stultiens is de tweede tentoonstelling van de serie De Mix, een initiatief van het Nederlands Fotomuseum en fotograaf Rafaël Philippen. Hedendaagse fotografen worden in dit project uitgenodigd een fotoserie te maken, geïnspireerd door historisch werk uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Beide series worden tentoongesteld op een speciale locatie. De tentoonstelling is van 11 december 2016 tot en met 26 maart 2017 te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

Paul Julien
Als gepromoveerd scheikundige maakte dr. Paul Julien tussen 1926 en 1962 zo’n dertig expedities naar verschillende delen van Afrika. Hij deed serologisch bloedonderzoek onder geïsoleerde bevolkingsgroepen. Hij maakte daar, als praktiserend katholiek, veelvuldig gebruik van faciliteiten en kennis van missionarissen van, onder andere, de Sociëteit van de Afrikaanse Missie (SMA), die in Limburg een vestiging had. Juliens reizen leidden tot omvangrijke foto- en filmreportages, die zoals hijzelf beweerde, in dienst stonden van de wetenschap. Het archief van Julien bevindt zich in het Nederlands Fotomuseum en Filminstituut EYE.

Andrea Stultiens
Een van Juliens eerste grote expedities was een reis door Liberia, een land waar in die tijd een intense burgeroorlog woedde. Toen Andrea Stultiens het fotowerk van Julien ter plaatse liet zien, kwam ze in aanraking met de traditie van verhalenvertellers die door hun vertellingen een schakel vormen met het verleden. Hoewel deze traditie heeft geleden onder de burgeroorlogen, is ze er nog steeds. In Liberia werkte Stultiens samen met verteller Tony Kerdoe. Kerdoe hielp haar om Juliens observaties letterlijk van een ander perspectief te voorzien. Op die wijze krijgen de op zichzelf waardevolle beelden van Julien een diepere betekenis in een cultuur waarvan ze slechts fragmenten laten zien. Andrea Stultiens hanteert deze werkwijze van gedegen veldonderzoek om het publiek een meer genuanceerde beeldvorming over het grote en diverse Afrikaanse continent te presenteren.

De Mix is een project van het Nederlands Fotomuseum en Rafaël Philippen, dat tot stand is gekomen dankzij steun van het Mondriaan Fonds.
Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op de www.demixfotoprojecten.nl