De Mix: De Koe Cas Oorthuys & Hans van der Meer

De Koe Cas Oorthuys en Hans van der Meer is onderdeel van de tentoonstelling De Mix: Nederlandse fotografen toen & nu, van 15 september 2018 tot en met 19 januari 2019 te zien in het Nederlands Fotomuseum. In dit project van twee vooraanstaande fotografen staat de koe in het Nederlandse landschap centraal. Historische foto’s van Oorthuys en recent werk van Van der Meer nemen de bezoeker mee naar het boerenerf. De twee series laten zien dat het landschap en de melkveehouderij de afgelopen zeventig jaar ingrijpend zijn veranderd.

Cas Oorthuys
In 1948 maakte Cas Oorthuys (1908-1975) in opdracht van het Ministerie van Landbouw het fotoboek Rundvee. Het geeft een beeld van het Nederlandse boerenbedrijf met weidelandschappen, koeien, stallen en boeren. Oorthuys schetst een romantisch beeld van het Nederlands landschap. Daarmee speelt hij in op de behoefte om vlak na de Tweede Wereldoorlog invulling te geven aan een nationale identiteit.

Hans van der Meer
Bij het grote publiek is hij onder andere bekend van het boek Hollandse Velden, maar Hans van der Meer (1955) maakte ook al diverse agrarische fotoseries. Zijn foto’s laten de nieuwe werkelijkheid van de melkveehouderij zien. De hedendaagse boer staat namelijk voor belangrijke vraagstukken. De maatschappelijke discussie over dierenwelzijn zwelt aan en de regelgeving wordt steeds strenger. Hoe gaan moderne veehouders hiermee om?
Nog tot en met 28 oktober 2018 t is de tentoonstelling De koe, het grazen voorbij van Van der Meer te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar

De Mix: Nederlandse Fotografen toen & nu
De Mix is een serie van vier tentoonstellingen die de afgelopen jaren in verschillende musea in Nederland te zien is geweest. Daarin lieten hedendaagse fotografen zich inspireren door een fotograaf uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Dat leverde verrassende combinaties van fotografen en werken op en laat zien dat de collectie van het Nederlands Fotomuseum een onuitputtelijke inspiratiebron is voor nieuwe generaties fotografen. Naast De Koe zijn er nog drie andere series te zien in de tentoonstelling De Mix. Lees meer

De Mix is een project van het Nederlands Fotomuseum en Rafaël Philippen, dat tot stand is gekomen dankzij steun van het Mondriaan Fonds.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi