• Suggestie: bezoek ons museum doordeweeks, dan is het vaak rustiger dan in het weekend.

  • 22 feb. 2020 – 3 jan. 2021

De Migrant | Anaïs López

Het Nederlands Fotomuseum is in ieder geval tot in februari gesloten in verband met de coronamaatregelen. Houdt u onze website in de gaten voor de berichtgeving over de heropening van het museum.

Het Nederlands Fotomuseum presenteert van 22 februari 2020  tot en met 3 januari 2021 het multimediale project De Migrant van fotograaf Anaïs López. Met fotografie, audio, video en tekst neemt Anaïs López je mee op een unieke reis, waarin de Javaanse Myna, een zwart vogeltje, de hoofdrol speelt.

De Migrant
In een hotelkamer in Singapore maakt fotograaf Anaïs López in 2012 voor het eerst kennis met de Javaanse Myna, een kleine zwarte vogel met gele pootjes, een prominente kuif en een scherpe stem. Hij maakt haar wakker vanachter het raam en blijft maar krijsen. Ze raakt gefascineerd door deze vogel en gaat op onderzoek uit.

In De Migrant vertelt Anaïs López het roerige levensverhaal van Myna. De vogel, een spreeuwsoort, komt oorspronkelijk uit Java (Indonesië) en wordt aan het begin van de twintigste eeuw naar Singapore gebracht als gewild exotisch pronkdier. Vandaag de dag wordt de Javaanse Myna in Singapore verguisd, verbannen en zelfs vermoord.

De Migrant is het opmerkelijke levensverhaal van een vogel, waarin grotere thema’s als de moeizame relatie tussen mens en dier, de gevolgen van snelle stedelijke ontwikkeling en de positie van de ongewenste vreemdeling samenkomen.

First encounter with Mynah © Anaïs Lopéz


Tentoonstelling

De tentoonstelling is het sluitstuk van het transmediale project The Migrant, dat Anaïs López samen met producent Prospektor ontwikkelde. Het bestaat uit een webserie, een boek, een radio documentaire en een live vertelling. In de tentoonstelling komen alle onderdelen voor het eerst bij elkaar: fotografie, video, boek en het onderliggende onderzoek. De basis van de tentoonstelling omvat meer dan twintig van de belangrijkste fotografische werken. De helft van deze werken is nog nooit eerder getoond. 

Bovendien wordt er een hoofdstuk aan het project toegevoegd, met beelden uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum van de Javaanse Myna in Indonesië, uit de tijd voordat de vogel naar Singapore kwam. Deze foto’s heeft Anaïs López samen met het museum geselecteerd.

Lees voor uw bezoek aan het museum onze Covid-veiligheidsmaatregelen.

Aankoop door museum
Recent heeft het Nederlands Fotomuseum het multimediaproject The Migrant. A bird on the run van Anaïs López aangekocht. Deze aankoop werd mogelijk gemaakt door de Fotomuseum Collectors Council; een groep van verzamelaars, kenners en fotografieliefhebbers. 

Internationale tentoonstellingstour
Na de vertoning bij het Nederlands Fotomuseum reist de tentoonstelling naar Singapore, Indonesië, Engeland en Myanmar, en brengt Anaïs López het verhaal terug naar de plekken waar het zich afspeelt. Meer informatie over het project: www.migrant.nu

Biografie
Anaïs López (1981) is documentair fotograaf en verhalenverteller die op dit moment beeldbepalend is voor de Nederlandse fotografie en video. In haar huidige praktijk is fotografie steeds meer een middel in plaats van een doel op zich. In haar projecten combineert ze foto’s met bewegend beeld en storytelling en ze werkt vaak samen met experts uit andere disciplines als het verhaal daarom vraagt. Met The Migrant won Anaïs López de Zilveren Camera Award 2018 voor Storytelling. 

The Migrant is een co-productie met Prospektor.

Lees voor uw bezoek aan het museum onze veiligheidsmaatregelen.

 

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi