• 26 maart t/m 5 juni 2016

  • Fries Museum, Wilhelminaplein 92, 8911 BS Leeuwarden

  • de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland EZ/Kompas en de BankGiro Loterij

DE KOE | CAS OORTHUYS EN HANS VAN DER MEER

Het Fries Museum presenteert de fototentoonstelling De Koe: Cas Oorthuys en Hans van der Meer. In deze bijzondere expositie van twee vooraanstaande fotografen staat de koe in het Nederlandse landschap centraal. Historische foto’s van Oorthuys en recent werk van Van der Meer nemen de bezoeker mee naar het boerenerf. De twee series laten zien dat het landschap en de melkveehouderij de afgelopen zeventig jaar ingrijpend zijn veranderd.

DE MIX
De Koe: Cas Oorthuys en Hans van der Meer is de eerste tentoonstelling van de serie De Mix, een initiatief van het Nederlands Fotomuseum en fotograaf Rafaël Philippen. Hedendaagse fotografen worden in dit project uitgenodigd een fotoserie te maken, geïnspireerd door historisch werk uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Beide series worden tentoongesteld op een speciale locatie. De Koe: Cas Oorthuys en Hans van der Meer is van 26 maart tot en met 5 juni te zien in het Fries Museum.

Rundvee
In 1948 maakte Cas Oorthuys (1908-1975) in opdracht van het Ministerie van Landbouw het fotoboek Rundvee. Het geeft een beeld van het Nederlandse boerenbedrijf met weidelandschappen, koeien, stallen en boeren. Oorthuys schetst een romantisch beeld van het Nederlands landschap. Daarmee speelt hij in op de behoefte om vlak na de Tweede Wereldoorlog invulling te geven aan een nationale identiteit.

Hans van der Meer
Bij het grote publiek is hij onder andere bekend van het boek Hollandse Velden, maar Hans van der Meer (1955) maakte ook al diverse agrarische fotoseries. Zijn foto’s laten de nieuwe werkelijkheid van de melkveehouderij zien. De hedendaagse boer staat namelijk voor belangrijke vraagstukken. De maatschappelijke discussie over dierenwelzijn zwelt aan en de regelgeving wordt steeds strenger. Hoe gaan moderne veehouders hiermee om?

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op de www.demixfotoprojecten.nl

De Mix is een project van het Nederlands Fotomuseum en Rafaël Philippen, dat tot stand is gekomen dankzij steun van het Mondriaan Fonds, het Bolhuis Fonds en The Milk Story.

Gebouw Las Palmas Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi