De Collectie belicht door ... artificiële intelligentie

Tegelijkertijd met NOWHERE opent De Collectie belicht door… artificiële intelligentie, de achtste editie van de serie De Collectie belicht door. Dit keer is het niet een fotograaf die een keuze maakt uit de rijke Collectie van het Nederlands Fotomuseum, maar wordt de selectie gecreëerd met behulp van artificiële intelligentie. 

De collectie belicht door artificiele intelligentie nederlands fotomuseum

Door het inschakelen van slimme computersoftware als ‘gastcurator’ maakt de software zelfstandige beeldkeuzes gebaseerd op instructies - ook wel het ‘algoritme’ genoemd – die gemaakt zijn door Frank van der Salm. Hij heeft daarbij bepaalde kenmerken van zijn eigen werk als uitgangspunt genomen.

Met deze presentatie onderzoekt het Nederlands Fotomuseum de belangrijke rol die artificiële intelligentie kan spelen op het vlak van beeldselectie. Dat geldt niet alleen op het World Wide Web, waar miljarden beelden circuleren. Musea en archieven die grote beeldcollecties beheren kunnen artificiële intelligentie gebruiken bij het toegankelijk maken daarvan. Dus ook het Nederlands Fotomuseum, met zijn Collectie van ruim 5,6 miljoen beelden. Tijdrovende, handmatige beschrijving is dan niet langer nodig. Interessant en spannend daarbij is dat artificiële intelligentie beelden niet alleen kan ‘beschrijven’ en terugvinden, maar ook informatie en verbanden kan ontdekken die het menselijke oog en brein ontgaan.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi