In de hoofdrol Chas Gerretsen

In de hoofdrol Chas Gerretsen is de eerste overzichtstentoonstelling van fotograaf Chas Gerretsen. Het archief van Chas Gerretsen bevindt zich sinds begin jaren negentig in het depot van het Nederlands Fotomuseum. In de tentoonstelling zijn naast zijn beroemde beelden ook veel niet eerder getoonde foto’s te zien. Het oeuvre van Chas Gerretsen raakt aan belangrijke thema’s: bestaat er zoiets als objectieve journalistiek? Moet je stelling nemen als fotograaf? Kan een foto schuldig zijn? De oorlog in Vietnam, de staatsgreep in Chili maar ook beroemdheden als John Travolta en Dennis Hopper maken deel uit van de foto carrière van Gerretsen.

Chas Gerretsen (1943) is een uitzonderlijke fotograaf, dit is goed terug te zien in de tentoonstelling. Hij werkte eind jaren zestig als oorlogsfotograaf in Vietnam en was erbij toen in 1973 de staatsgreep werd gepleegd in Chili tegen president Salvador Allende. Chas Gerretsen ontving als enige Nederlander de prestigieuze Robert Capa Gold Medal voor uitzonderlijke moed. Later vestigde Chas Gerretsen zich in Hollywood waar hij sterren als John Travolta fotografeerde. Ook was hij fotograaf op de set van de film Apocalypse Now, het meesterwerk van Francis Coppola. In deze film vertolkt Dennis Hopper een oorlogsfotograaf, die gebaseerd is op Chas Gerretsen. In 1989 zette Chas Gerretsen een punt achter zijn carrière. Sindsdien bevaart hij de wereld op zijn boot.


Dennis Hopper tijdens opnamen van de film 'Apocalypse Now', Filipijnen (1976) © Chas Gerretsen / Nederlands Fotomuseum

Sinds 2019 plaatst Chas Gerretsen de foto’s die het museum heeft gedigitaliseerd op sociale media. Met name in Chili zijn er velen die volgen wat hij publiceert, omdat de foto’s die hij in 1973 maakte zo uitzonderlijk zijn. Sommige Chilenen hopen verdwenen verwanten of vrienden op de foto’s te herkennen. Chas Gerretsen is te volgen via Twitter, Facebook en Instagram.

Gastcurator
Gastcurator Iris Sikking maakte een selectie van ruim 200 foto’s en objecten uit het archief van Chas Gerretsen, componeerde deze tot een verhaal en plaatste ze in een hedendaags tentoonstellingsontwerp. Zij stelde ook de bij de tentoonstelling behorende catalogus samen.

Eregalerij PLUS
In de podcast Eregalerij PLUS ging Bahram Sadeghi in gesprek met Chas Gerretsen. Chas vertelt over zijn bijdrage aan de Eregalerij van de Nederlandse fotografie, zijn leven als fotograaf en over zijn tentoonstelling In de hoofdrol Chas Gerretsen. Klik hier om de podcast te beluisteren.

Publicaties
Het Nederlands Fotomuseum publiceert speciaal bij de tentoonstelling het boek In de hoofdrol Chas Gerretsen met alle foto's uit de tentoonstelling en een selectie van het archiefmateriaal. Birgit Donker, directeur van het Nederlands Fotomuseum, schreef het voorwoord en daarnaast zijn er verschillende boeiende essays te lezen, onder meer van de curator Iris Sikking en vier gastauteurs onder wie curatoren van het Museo de la Memoria y los Derechos Humanos in Chili. Het boek is de tweede monografie in de nieuwe Collectiereeks van het Nederlands Fotomuseum uitgegeven door Lecturis.

In de hoofdrol Chas Gerretsen (Nederlandstalig) ISBN 978 94 6226 409 0
Starring Chas Gerretsen (Engelstalig) ISBN 978 94 6226 406 9
Prijs € 35,-


Publicatie In de hoofdrol Chas Gerretsen

Lees meer over het leven van Chas Gerretsen in zijn autobiografie: Het wonderbaarlijke en vreemde leven van Chas Gerretsen.
Boom Uitgevers, ISBN 9789024434473 | € 24,50

Over het werk van Chas Gerretsen tijdens de beroemde film uit 1979 gaat het fotoboek: Apocalypse Now, The Lost Photo Archive.
Prestel Publishing, ISBN 978-3791388083 | € 44,90

 

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi