Bekijk het Nederlands Fotomuseum thuis

U kunt tijdelijk niet naar ons komen, maar wij wel naar u! Bekijk het Nederlands Fotomuseum vanaf de bank op uw laptop, mobiel of tablet.

Het Nederlands Fotomuseum is het nationale museum voor fotografie uit Nederland en verzamelt visuele verhalen die ertoe doen. Deze delen we graag ruimhartig, juist nu.

ONZE VERHALEN

Archive Dive > bekijk alle 20 afleveringen
Heb je 1 minuut? Want exact zo lang duurt iedere aflevering van onze serie Archive Dive. Voor deze serie halen ons hoofd collecties Martijn van den Broek en restaurator Katrin Pietsch bijzondere collectiestukken uit het depot. In 1 minuut wijzen ze je op details of vertellen ze het verhaal achter de foto.

Hoe komt een fotoserie tot stand en hoe bepaalt de fotograaf vervolgens welke foto uit deze serie gepubliceerd wordt? In Archive Dive #4 vertelt Martijn van den Broek ons hoe Ed van der Elsken zijn onderwerpen benaderde en uiteindelijk dé perfecte foto maakte.

De Collectie belicht door… > bekijk de serie
In de tentoonstellingsreeks De collectie belicht door... laten we gastcuratoren een blik werpen op onze rijke museumcollectie en met gekozen beelden een tentoonstelling samen te stellen. Dit jaar is dat de jonge fotograaf Marwan Magroun. Fotografen/kunstenaars Vincent Mentzel, Stephan Vanfleteren, Eddy Posthuma de Boer, Jan Cremer, Charlotte Dumas en Bertien van Manen gingen Magroun al voor. Zij vertellen in zes korte films welke keuzes ze maakte en waarom.

ONZE COLLECTIE

Bekijk de collectie online
Onze Collectie bestaat uit ruim 5,5 miljoen beelden. Talloze daarvan zijn gedigitaliseerd en te bekijken in onze beeldbank. Neem de tijd want u raakt niet uitgekeken.

Diane Lane, punker; movie "All washed up" © Chas Gerretsen, Pauw © Fred Hazelhoff, Londen (1972) © Ed van der Elsken

BEKIJK EN BELUISTER STERKE VERHALEN THUIS
Door de tijdelijke sluiting is het momenteel niet mogelijk om de tentoonstelling Sterke verhalen uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum  te bezoeken. Daarom brengen we deze gewoon naar je toe! Op deze pagina krijg je een online rondleiding door de tentoonstelling. Wat je gaat zien is een greep uit die collectie, een diverse keus van krachtige beelden. Ze komen uit de ongelooflijk omvangrijke fotocollectie van het Nederlands Fotomuseum. Ook kun je audiofragmenten beluisteren waarin verschillende personen een extra verhaal toe voegen aan de tentoonstelling.
> Bekijk Sterke verhalen online

FOTOGRAFEN UITGELICHT
Het Nederlands Fotomuseum beheert meer dan 160 archieven van historische en eigentijdse fotografen en heeft daarmee een belangrijk deel van het visuele erfgoed van Nederland in handen. In Uitgelicht zoomen we in op bijzondere fotografen uit onze collectie.

> Bekijk Cas Oorthuys

Calle Mayor, Madrid, Spanje (1954-1956) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

> Bekijk Ed van der Elsken

Marseille (1974) - Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken

GA ZELF AAN DE SLAG

Vele handen

Help het Nederlands Fotomuseum mee bij de beschrijving van alle foto’s uit het archief van Cas Oorthuys. Meehelpen? Klik hier

IEDERE DAG EEN STERK VERHAAL
Onze Collectie is een ware schatkamer van sterke verhalen. Daarom lichten we er iedere dag eentje voor je uit op social media. Ga ons dus actief volgen op Facebook, Instagram, Twitter of YouTube.

HET LAATSTE NIEUWS
Het laatste nieuws en veel gestelde vragen rondom de tijdelijke sluiting en het corona virus vindt u hier.