ANNETTE BEHRENS | LOOKING FOR KARL

De ontdekking van het zogenaamde Höcker Album haalt in september 2007 wereldwijd de voorpagina’s van de kranten. Beeldend kunstenaar Annette Behrens is direct geïntrigeerd door het unieke fotoalbum: het toont – voor het eerst – de leefomstandigheden en vrijetijdsbesteding van nazi’s die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz werkten. De eigenaar van het album is SS-officier Karl-Friedrich Höcker (1911 – 2000), die in 1944 als adjudant van de commandant in Auschwitz werkte. Het album bevat 116 foto’s uit deze periode en toont onder andere uitstapjes die Höcker ondernam met mede kampbewaarders en kopstukken van het naziregime.

De tentoonstelling Looking for Karl toont de intensieve zoektocht van Behrens naar meer informatie over de identiteit van Höcker, waarin zij het historisch beeldmateriaal in relatie tot deze man een plek geeft. Tijdens haar onderzoek komt ook de confrontatie met haar eigen Duitse achtergrond naar boven.