• Tickets kopen
  • Zondag 12 jan. 2020

  • 12.00 – 13.00 uur

  • 3 euro (excl. museumentree)

De amateur versus de professional, waar ligt de grens?

Waarom zou een influencer met prachtige foto’s op Instagram en duizenden volgers geen professionele fotograaf zijn? Is er nog wel een grens tussen de amateurfotograaf en de professional? Waar ligt deze dan? En wat zijn de criteria? Opleiding, opdrachtgevers of talent?

Waar vroeger het onderscheid tussen amateur en professional heel duidelijk was, lijkt dit nu moeilijker te bepalen. De tarieven van de professionele fotografen staan onder druk en media maken gretig gebruik van materiaal dat door amateurs wordt aangeboden. Tegelijkertijd wordt de stem uit de professionele hoek steeds luider. Volgens hen is er zeker een onderscheid te maken en is het noodzakelijk dit duidelijk te maken aan het publiek. Tijdens de talk De amateur versus de professional gaat directeur Birgit Donker in gesprek met de Rotterdamse fotograaf en videograaf Marwan Magroun en bestuurslid van de Fotobond, Tom Meerman, over de grens tussen amateur- en professionele fotografie.

Marwan Magroun is noch een amateur, noch een professional; Hij ziet zichzelf als een kunstenaar. Dit jaar stelt hij onze tentoonstelling De collectie belicht door... samen. Dit doet hij vanuit zijn persoonlijke visie op de Rotterdamse en Nederlandse fotografie.

Tom Meerman is bestuurslid van de Fotobond, Nederlands Centrum voor Vrijetijdsfotografie. De Fotobond is in 1922 opgericht door de fotoclubs waar al sinds het prille begin van de fotografie de kunst van de fotografie werd beoefend. De Fotobond zet zich in via de honderden verenigingen en afdelingen in het land voor ontmoeting en ontwikkeling tussen en van amateurfotografen.

Deze discussie is onderdeel van het activiteitenprogramma van de tentoonstelling Sterke verhalen uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. In deze tentoonstelling zijn meerdere fotoseries van amateurfotografen te zien, zoals Hein Wertheimer, Frits Lamberts en Cobie Douma.

In tegenstelling tot eerdere berichten zal Suzanne Henning (directeur DuPho) geen deel uitmaken van dit gesprek.

Gebouw Las Palmas Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi