• Tickets kopen
  • Zondag 12 jan. 2020

  • 12.00 – 13.00 uur

  • 3 euro (excl. museumentree)

De amateur versus de professional, waar ligt de grens?

Waarom zou een influencer met prachtige foto’s op Instagram en duizenden volgers geen professionele fotograaf zijn? Is er nog wel een grens tussen de amateurfotograaf en de professional? Waar ligt deze dan? En wat zijn de criteria? Opleiding, opdrachtgevers of talent?

Waar vroeger het onderscheid tussen amateur en professional heel duidelijk was, lijkt dit nu moeilijker te bepalen. De tarieven van de professionele fotografen staan onder druk en media maken gretig gebruik van materiaal dat door amateurs wordt aangeboden. Tegelijkertijd wordt de stem uit de professionele hoek steeds luider. Volgens hen is er zeker een onderscheid te maken en is het noodzakelijk dit duidelijk te maken aan het publiek.

Suzanne Henning en Ton Meerman gaan met elkaar het gesprek aan. Suzanne Henning is directeur van DuPho, de beroepsvereniging die zich inzet voor de positieverbetering van professionele fotografen op het zakelijke, maatschappelijke en culturele vlak. Zij brengt hun werk en het vak nationaal en internationaal actief onder de aandacht.

Ton Meerman is bestuurslid van de landelijke amateursvereniging De Fotobond.

Deze discussie is onderdeel van het activiteitenprogramma van de tentoonstelling Sterke verhalen uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. In deze tentoonstelling zijn meerdere fotoseries van amateurfotografen te zien, zoals Hein Wertheimer, Frits Lamberts en Cobie Douma.

Gebouw Las Palmas Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi