Meer weten over de Eregalerij van de Nederlandse fotografie? Of specifieke interesse in een tentoonstelling? Wij bieden rondleidingen op maat en in de vakanties organiseren we diverse rondleidingen langs de iconische werken van de Eregalerij. Neem voor meer informatie en boekingen contact op via rondleiding@nederlandsfotomuseum.nl.

Nick Cave © Anton Corbijn

Van Daguerreotypie tot Pixel

De Eregalerij van de Nederlandse fotografie is een overzicht van 99 foto's die de ontwikkeling van de fotografie in Nederland vanaf 1842 laten zien. Van de daguerreotypie tot aan de Instagram foto, elke foto in deze tentoonstelling vertelt een iconisch verhaal. De foto's komen uit de Collectie van het Nederlands Fotomuseum en diverse andere archieven, uit zowel Nederland als de voormalige koloniën.

Aan de hand van foto's uit de Eregalerij en originele objecten uit onze Collectie, vertelt de rondleider alles over de technische ontwikkelingen van de fotografie, van vroeger tot nu. En hoe deze ontwikkeling van invloed is geweest op de werkwijze van de fotograaf, het beeld en uiteindelijk op de beeldvorming. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de wijze waarop het museum zijn collectie conserveert en indien nodig restaureert.

Data: do 9 feb., ma 20 feb., ma 27 feb. 2023
Aanvang: 11.30
Duur: ca. 1 uur
Kosten: €4,00 pp excl. entreeticket | Tot 18 jaar gratis
Max. 10 personen
Geschikt vanaf 14 jaar

Van Daguerreotypie tot Pixel voor Families

Nu pak je snel je telefoon voor een foto, maar hoe deden ze dat vroeger eigenlijk? In deze actieve familierondleiding nemen we je mee op ontdekkingsreis langs verschillende foto's uit de Eregalerij. We stappen terug in de tijd naar 1842 en vertellen over onze oudste afbeelding: een daguerreotypie. Een koperplaatje met een zilverlaagje dat zo mooi glanst dat het ook wel ‘een spiegel met een geheugen’ genoemd wordt.

Maar wat kwam er allemaal bij kijken om zo'n foto te maken? Zou jij minutenlang stil kunnen staan? En waarom hadden fotografen vroeger heel veel eieren nodig? En wat is eigenlijk een negatief of een dia? We leggen het je allemaal uit en je mag zelf ook een filmrolletje in een ontwikkelspoel proberen te draaien - maar dan met je ogen dicht; want in de donkere kamer was het vroeger pikkedonker!

Data: ma 10 apr. 2023, 11.30
Duur: ca. 1 uur
Kosten: €4,00 pp excl. entreeticket | Tot 18 jaar gratis
Max. 10 personen
Geschikt vanaf 7 jaar

Rondleiding Eregalerij

Maak op een heel persoonlijke manier kennis met de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. Ga samen met vrienden, familie of collega’s op pad langs 99 iconische werken en laat je inspireren door visuele verhalen die ertoe doen. Eén van onze rondleiders je een uur lang langs alle hoogtepunten. Van de oudste daguerreotype uit 1842 tot de Instagramwall van Meryem Slimani. Aan het eind kan je je eigen 100ste foto toevoegen aan deze unieke canon van de Nederlandse fotografie.

Data: vr 10 feb., 14.00 uur | za 11 feb., 11.30 uur
Duur: ca. 1 uur
Kosten: €4,00 pp excl. entreeticket / Max. 10 personen

Agniesebuurt, Rotterdam (1980), Maria Toby

Rondleiding: Vrouwen in de Eregalerij

In de Eregalerij van de Nederlandse fotografie zijn 22 vrouwelijke fotografen vertegenwoordigd, van de gezusters Curiel die in het begin van de 20e eeuw een eigen fotostudio hadden in Paramaribo tot Emmy Andriesse die als Joodse vrouw met gevaar voor eigen leven fotografeerde tijdens de Duitse bezetting in Amsterdam. Van Dana Lixenberg die het wereldberoemde, iconische portret van rapper Tupac maakte tot Meryem Slimani die haar moeder als stijlicoon centraal stelt op haar Instagramfeed. Ontdek in deze flitsrondleiding de vrouwen van de Eregalerij.

Museumnacht010: za 4 mrt. | 20.30, 21.30, 22.30 en 23.30 uur
Internationale Vrouwendag: wo 8 mrt. | 11.30, 12.30, 13.30 en 14.30 uur
Duur: ca. 30 min.
Kosten: gratis excl. entree- of Museumnachtticket / Max. 10 personen

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi