04.11.2019

De tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken heeft ruim 67.000 bezoekers getrokken en is daarmee de drukst bezochte tentoonstelling ooit van het Nederlands Fotomuseum. Bezoekers waren geraakt door het werk van fotograaf Ed van der Elsken - sommigen zozeer dat ze meerdere keren terugkwamen. Met deze overzichtstentoonstelling vierde het museum de afronding van het grootste fotorestauratieproject uit de Nederlandse geschiedenis. De 42.000 kleurendia’s van Van der Elsken werden ontdaan van schimmel, zodat dit fotografisch erfgoed is veiliggesteld voor de toekomst. Voor het eerst kon zo een groot overzicht van zijn kleurenwerk getoond worden aan het publiek. Deze succesvolle publiekstrekker was niet mogelijk geweest zonder de bijdrage van de BankGiro Loterij, Blockbuster Fonds, Mondriaan Fonds en Nationale-Nederlanden.

© Fred Ernst

Volgens Birgit Donker zijn er meerdere factoren aan te wijzen die deze tentoonstelling tot publiekslieveling hebben gemaakt. ‘In de eerste plaats is Ed van der Elsken een fantastische fotograaf, dat staat buiten kijf. Daarbij heeft het museum gekozen voor een aansprekende presentatievorm en een zeer divers activiteitenprogramma, wat door het publiek zeer werd gewaardeerd.’

Meer en nieuw publiek
Lust for Life ontving een hoge waardering van het publiek. Naast de reguliere fotografie- en cultuurliefhebbers, wist het museum ook nieuw publiek te trekken. Daarbij viel op dat het werk van Van der Elsken zowel de oudere als de jongere generaties wist te raken. ‘Dat bewijst maar weer het grote belang van het bewaren van ons fotografisch erfgoed voor nu en toekomstige generaties’, aldus Birgit Donker. ‘Fotografie uit Nederland is populair.’ Met de lancering van de Ed-app voegde het museum een extra dimensie toe aan de tentoonstelling. Met deze app kon de bezoeker als het ware door de lens van Ed van der Elsken kijken en ervaren hoe hij de foto’s heeft gemaakt. In een aantal fragmenten komt Ed van der Elsken zelf in beeld. Birgit Donker noemt de app een verrijking. ‘Deze app past bij een museum van de toekomst, waar online en offline samenkomen. Het Nederlands Fotomuseum wil het werk van Ed van der Elsken naar het nu halen. Dat doen we met deze app. Bovendien biedt dit ons de kans om nog meer verhalen uit onze rijke collectie naar buiten te brengen.’

Lust for Life
Lust for Life is de eerste overzichtstentoonstelling gewijd aan het kleurenwerk van Ed van der Elsken. Met bekende iconen, zoals ‘De meisjes van de Beethovenstraat’ en nog nooit eerder getoond werk. Ed van der Elsken was een mensenfotograaf in hart en nieren. Hij maakte geen onderscheid in kleur, leeftijd, sociale klasse of wat dan ook. Hij bezong emoties die universeel waren: liefde, lust, geluk, verdriet, strijd, moed en vitaliteit. Het liefst fotografeerde hij mensen in kleur. Want kleur stond dichter bij het ‘echte leven’ zoals hij dat omschreef. Lust for Life is één lange ode aan de mens en het leven. Vier het leven. En laat zien wie je bent.

Deze tentoonstelling was niet mogelijk geweest zonder de restauratie van al zijn kleurendia’s. In 2016 luidde het museum de noodklok: de schimmel op de kleurendia’s van Ed van der Elsken moest per direct worden verwijderd, anders ging zijn kleurenwerk voorgoed verloren. Een PR offensief en een succesvolle (crowd)funding hebben ertoe geleid dat het museum in 2016 van start ging met het grootste fotorestauratieproject – ruim 42.000 dia’s – uit de Nederlandse geschiedenis. In november 2018 werd de laatste dia schoongemaakt en daarmee is het kleurenwerk voorgoed gered van de ondergang.