Live workshop
- Rotterdam, Den Haag en directe omgeving op school
- In het museum

Niveau
Voor alle niveaus en leerjaren

Groepsgrootte
Maximaal 15 deelnemers per groep

Duur
2 uur

Kosten
€170,- per groep

Reserveren
Afdeling Educatie
Tel: +31(0)10 20 30 430
educatie@
nederlandsfotomuseum.nl

Me, my selfie and I
Het meest bekende zelfportret van nu is ongetwijfeld ‘de selfie’; een fotobeeld van onszelf dat we maken met onze mobiele telefoon om dit vervolgens te delen via social media. Instagram is daarbij uitgegroeid tot het medium dat dagelijks miljoenen fotobeelden de digitale wereld inwerpt.

Het maken van een fotografisch portret is echter al zo oud als de fotografie zelf. Het eerste fotografisch zelfportret dateert uit 1839. Hetzelfde jaar waarin de fotografische techniek ‘daguerreotypie’ het licht zag. Een selfie maken toentertijd was een hele bezigheid. De lenskap moest ervoor van de camera gehaald worden, dan vliegensvlug een minuut lang doodstil voor de lens zitten om vervolgens de kap weer op de lens te zetten. Het gemaakte beeld moest daarna nog op de gevoelige plaat gefixeerd worden. De daguerreotypie die was ontstaan, was ook niet zomaar te delen zoals de selfie nu; er bestaat namelijk maar 1 exemplaar van. Het portret heeft sindsdien altijd een rol van betekenis gehad binnen de fotografie. Wat begon met de visitekaartjes voor de welgestelde burger waarop een portret van de eigenaar werd afgebeeld eindigt voorlopig met de selfie van vandaag.

In deze workshop staan we stil bij het fenomeen portret door de eeuwen heen en de betekenissen van portretten. We kijken naar de toepassing van portretten zoals het portretteren van een misdadiger door de politie, de alom bekende schoolfoto’s of de statige portretten van leden van onze koninklijke familie. In het tweede gedeelte ga je aan de slag met het maken van portretten van elkaar of jezelf, onder begeleiding van onze professionele fotografen.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi