01-06-2022

In de Schatkamer van de Eregalerij van de Nederlandse fotografie ligt momenteel weer een ware schat: een origineel album van de familie Piek met Kodak foto's van Willem Frederik Piek Jr. Gezien de grote kwetsbaarheid van het album, is het een bijzondere eer dat het museum dit album de komende drie maanden mag tonen.

Het album geeft inzicht in de manier waarop de eerste Kodak-Camera’s werden gebruikt. De familie en reisfoto’s werden gemaakt met het Kodak No. 2 model uit 1889. Hierin zat een rolfilm van het uiterst brandbare cellulosenitraat. De onscherpte in de hoeken van het beeld, veroorzaakt door een goedkope lens, werd verhuld door de ronde vorm. Bovendien hoefde je bij het fotograferen niet op een rechte horizon te letten.

De camera stuurde je met film en al naar de fabriek, maar was dan minstens vier weken weg voordat je de afdrukken terugkreeg. Dat betekende een verplichte fotografiestop. Iets wat we ons nu nauwelijks meer voor kunnen stellen.

Een compleet album zoals dit, is een uniek overblijfsel van de vroege vrijetijdsfotografie. Het laat zien welke onderwerpen werden gekozen en hoe deze fotografen met beeld experimenteerden. Het behoorde toe aan de familie Piek, extreem rijke bewoners van de Herengracht in Amsterdam. Al wordt eind 19e eeuw getypeerd met de leuze ‘Foto’s voor iedereen’, was fotograferen nog lang niet weggelegd voor alle Nederlanders.

Wil je meer lezen en zien? De app bij de Eregalerij, de beeldbank van het museum en de boekwinkel en bibliotheek bieden verdieping.

Leestip: Mattie Boom, Everyone a photographer. The rise of amateur photography in the Netherlands 1880-1940, Amsterdam (Rijksmuseum) 2019

Aan boord. Uit de albumpagina: Op reis naar de Baltische Zee, Rostock en Warnemünde | Willem Frederik Piek Jr. / Rijksmuseum

Aan boord. © Willem Frederik Piek Jr./Rijksmuseum

Aan boord, Warnemünde, 1892. Uit Scraps (Kodak foto-album van de Piek familie), 1889-1893 © Willem Frederik Piek Jr. (toegeschreven aan)

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi