In (online) winkels heb je een personal shopper, op de sportschool een personal trainer en  een Personal Shadow in het Nederlands Fotomuseum. De Personal Shadow helpt je op weg om het kunstwerk Shadows van de bekende kunstenaar Alfredo Jaar te ervaren. Want de opdracht van de kunstenaar is om te kijken, echt te kijken naar één enkel beeld. En dat vraagt wat van je als kijker.

Net als bij een personal shopper of trainer biedt ook bij de Personal Shadow een persoonlijke ervaring: de gedachten, vragen en interesse van de kijker zijn leidend. Al pratend met een van onze Shadows wordt het duidelijk wat het kunstwerk voor jou betekent. Deze manier van kunst bewonderen past totaal bij de visie van Alfredo Jaar. Een bekende uitspraak van hem luidt als volgt: ‘Today children are taught tot read, but nobody teaches them how to see and that is something that has always amazed me.’

De Personal Shadows maken gebruik van de Visible Thinking methode. Bij deze methode wordt op een open manier, zonder oordeel, naar kunst gekeken. Door met elkaar in gesprek te gaan ontstaan nieuwe ontdekkingen. Visible Thinking leidt tot beter kijken, luisteren en interpreteren. Tegelijkertijd vergroot het de betrokkenheid en motivatie bij het kijken naar kunst.

Iedere dag staan in het museum onze publieksbegeleiders – de Personal Shadows - voor je klaar om na het zien van het kunstwerk Shadows in gesprek te gaan over wat het kunstwerk met je doet en er zo betekenis aan te kunnen geven. Je herkent ze direct aan hun t-shirt.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi