Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is het nationale museum voor fotografie met een indrukwekkende collectie van meer dan 5,5 miljoen beelden. Het museum laat fotografie in al haar facetten zien: documentair en experimenteel, hedendaags en historisch. Naast tentoonstellingen met grote namen uit de Nederlandse en internationale fotografiewereld, toont het museum met regelmaat werk uit eigen collectie. Die vertegenwoordigt een belangrijk deel van het visuele erfgoed van Nederland.

Tentoonstellingen
Het Nederlands Fotomuseum presenteert jaarlijks circa tien tentoonstellingen. Historische en hedendaagse fotografie, Nederlands en internationaal, wisselen elkaar af. Meer dan eens programmeert het museum installatiekunst, waarin fotografie of film een rol speelt. 
In de afgelopen jaren werd werk van fotografen als Henri Cartier-Bresson, Nan Goldin, Lewis Hine, Alfredo Jaar, Josef Koudelka en Viviane Sassen in grote tentoonstellingen gepresenteerd. Het museum heeft daarnaast oog voor jong talent. Dat bewijst jaarlijkse Steenbergen Stipendium en de tentoonstellingsreeks Quickscan NL.

Met regelmaat richt het museum zich op eigen producties. De museumcollectie is daarvoor een bron van inspiratie en onderzoek, waaruit schitterende tentoonstellingen en publicaties voortkomen. Producties komen ook geregeld tot stand in samenwerking met buitenlandse partners als BOZAR (Brussel), Le Bal (Parijs), Magnum Photos (Parijs) en MAPFRE (Madrid).

De collectie
Op dit moment beheert het Nederlands Fotomuseum 166 archieven van Nederlandse fotografen, een belangrijk deel van het visuele erfgoed van Nederland. Ed van der Elsken, Aart Klein en Cas Oorthuys zijn enkele voorbeelden van fotografen uit de 19de en 20ste eeuw, waarvan het museum de complete archieven beheert. Ook werk van eigentijdse fotografen als Bertien van Manen, Hans van der Meer, Vincent Mentzel, Viviane Sassen en Mieke Van de Voort is in de collectie vertegenwoordigd. Door schenkingen, nalatenschappen en aankopen blijft de collectie zich ieder jaar verrijken. Een deel van de collectie kan digitaal worden geraadpleegd via de website.

Het Nederlands Fotomuseum beschikt als enige museum in Nederland over een restauratieatelier voor fotografie. Deze zorgt niet alleen voor de museumcollectie, maar werkt ook aan de fotografische collecties van andere musea, particulieren, archieven of bedrijven. Dit maakt het Nederlands Fotomuseum tot één van de belangrijkste fotografiemusea van Europa met expertise op het gebied van de conservering en restauratie van fotografisch materiaal.

Gebouw Las Palmas Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi