16.4.2021

Een jaarverslag is zo’n ritueel waar je als het goed is erg vrolijk van wordt, omdat je eens even op een rij zet wat de oogst is van een jaar lang met zijn allen werken. Maar toen we er eind vorig jaar mee begonnen, vreesde ik dat die oogst dit keer wat mager zou zijn. Het museum was immers wekenlang gesloten geweest en in de weken dat we wél publiek konden ontvangen waren we druk in de weer met protocollen, mondkapjes niet of toch weer wel en desinfecterende handgel.

Wat heerlijk is het dan dat je het net ophaalt en je je weer herinnert dat er in dit rare jaar 2020 toch nog zo veel moois is gebeurd - voor en achter de museumschermen. Zo gingen we door met het beheren van onze Collectie en konden we zelfs acht nieuwe medewerkers werven, die dit team zijn komen versterken. We breidden het museum uit met een nieuwe vleugel, met eindelijk een eigen entree. En op één van de momenten dat we open waren, presenteerden we met Rotterdam Werkt! een rijk overzicht van opdrachtfotografie uit de Maasstad. Verder gaven we liefst twee publicaties uit in onze nieuwe boekenlijn. We richtten een uitverkochte pop up portretstudio in. En onze ramen toverden we om tot een tentoonstellingsruimte die wél dagelijks geopend was. En dat is nog maar een kleine greep. Bekijk hier ons jaarverslag 2020.

Met het verse jaarverslag op schoot popelen we intussen om de deuren in onze nieuwe entree open te kunnen gooien om onze visuele verhalen fysiek te kunnen delen met het publiek. Om te beginnen met de Eregalerij van de Nederlandse fotografie, die de ontwikkeling van 180 jaar fotografie vertelt in 99 foto’s met iconische waarde. Welke foto’s dat zijn, onthullen we bij de opening zodra de musea weer open mogen (hopelijk op 26 mei). We willen met deze permanente expositie de bezoeker laten delen in onze passie voor fotografie die meer is dan een mooi plaatje. De beelden die we in de Eregalerij tonen zijn stuk voor stuk urgente foto’s van makers die pionierden, grenzen opzochten en die met hun verbeelding onze wereld verrijken. Maar die tegelijkertijd helemaal niets zijn zonder publiek.

Kortom, we zien reikhalzend uit naar jullie komst!

Actieteam Dicigatlisering Nederlands Fotomuseum       Nederlands Fotomuseum

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi