23.10.2020

Het Nederlands Fotomuseum en Rijksmuseum hebben een ontwerp voor een nooit uitgegeven fotoboek ontdekt in de nalatenschap van Ed van der Elsken. Eind 2019 verwierven wij samen met het Rijksmuseum het laatste gedeelte van zijn nalatenschap. Onder de vele verrassingen en vergeten foto’s was ook het ontwerp voor het fotoboek feest, dat Van der Elsken tussen 1950-1960 maakte. Om onbekende redenen is het nooit tot een publicatie gekomen. Nu geven het Rijksmuseum en het Nederlands Fotomuseum het postuum uit. feest bevat een aaneenschakeling van feestelijke gebeurtenissen en de roes die daarop volgt. Bestel nu dit prachtige fotoboek in onze webshop.

Kermis op de Nieuwmarkt, Amsterdam. 1961 © Ed van der Elsken

Ter ere van deze speciale uitgave opent in het Nederlands Fotomuseum op 30 oktober een mini-expositie met 8 foto’s uit het boek feest in combinatie met de bijhorende contactvellen. De contactvellen maken duidelijk hoe Ed van der Elsken te werk ging en welke keuzes hij tijdens het fotograferen en later in de Donkere Kamer maakte. ​Ook is er een videopresentatie van het boek feest; je ziet een opname van twee handen die rustig door het boek bladeren. De mini-expo is te zien t/m 6 december 2020.

In het Rijksmuseum opent op 30 oktober de tentoonstelling Ed van der Elsken: Crazy World, waar het originele boekontwerp feest te zien is.

De nalatenschap is voor een groot deel geschonken door Van der Elskens weduwe Anneke Hilhorst en deels aangekocht dankzij het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds Fotografie en Video en haar Dura Kunstfonds), deelnemers van de BankGiro Loterij, Paul Huf Fonds/Rijksmuseum Fonds en het Marque Joosten en Eduard Planting Fonds/Rijksmuseum Fonds.