10.12.2021
Fotoboeken zijn een belangrijke manier om fotografie te verspreiden. Ze zijn draagbare tentoonstellingen. Daarom vinden wij het uitermate feestelijk dat een van onze fotoboeken begin deze maand werd uitverkoren tot één van de tien allermooiste fotoboeken van het jaar. We verschenen namelijk met De Eregalerij van de Nederlandse fotografie in de mooiste fotoboeken-top tien 2021 van de Volkskrant.
‘Het boek doet wat het moet doen. Het is prachtig gedrukt en per foto van zeer informatieve verhalen voorzien door Frits Gierstberg en Loes van Harrevelt’, schrijft de Volkskrant. ‘Het is een avontuurlijke selectie die de iconen niet schuwt, maar die ook een nieuw verhaal vertelt, over de fotografie en over Nederland. Dus natuurlijk een strandfoto van Rineke Dijkstra, maar ook een onbekende Ed van der Elsken uit de Molukse wijk in Tiel in 1990.’
De Eregalerij van de Nederlandse fotografie hoort bij de gelijknamige permanente opstelling die begin juni opende en die in 99 beelden de ontwikkeling viert van de Nederlandse fotografie, van 1842 tot nu. Maar het boek is meer dan dat. De teksten bij de foto’s van onze curatoren Frits Gierstberg en Loes van Harrevelt zijn 99 verhandelingen over bijzondere foto’s en ze lezen tezamen als een reis door de Nederlandse fotohistorie.
Voor ons is dit eerbetoon een mooie kans om onze collectie, die bestaat uit meer dan 5,6 miljoen beelden, te delen met het publiek.
Covers van de Nederlandse en Engelse uitvoering van de publicatie Eregalerij van de Nederlandse fotografie
We begonnen in 2019 met een eigen serie fotoboeken in samenwerking met uitgever Lecturis, vormgegeven door Kummer & Herrman. Inmiddels brachten we vijf boeken uit. Neem nou de eerste monografie die dit jaar in onze serie verscheen: Ellen Thorbecke - Van Peking tot Parijs. Het vertelt het verhaal van Ellen Thorbecke (1902-1973) die een unieke positie innam in de internationale fotografie. Haar foto’s geven een zeldzaam beeld van het dagelijks leven in Beijing, Shanghai, Hongkong, Parijs en het Midden Oosten in de jaren dertig en veertig. In het boek zijn foto’s te zien, maar ook dummy’s van haar, al dan niet uitgegeven, boeken. Verder bevat de publicatie essays van onder meer collega-fotograaf Ruben Lundgren, die het China van nu vastlegt en tegelijkertijd zo’n grote fan is van Ellen Thorbecke. Tot onze trots zagen we onlangs dat dit boek tot in Parijs verkocht wordt, bij Musée Jeu de Paume en bij het Maison Européenne de la Photographie.
En dan verschenen nog de afgelopen twee jaar Sterke verhalen uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum; Rotterdam Werkt!; en In de hoofdrol Chas Gerretsen. Voor volgend jaar staan op stapel een boek over Johan van der Keukens foto-archief, dat wij vorig jaar verwierven, en de publicatie Verbeelding, met essays van een vijftal auteurs die ieder vanuit een eigen perspectief licht werpen op verbeelding anno 2022 en met foto’s van kunstenaars die de daad bij het woord voegen.
Bestelbare foto's uit de Eregalerij van de Nederlandse fotografie in de museumwinkel
Fotografie verspreiden we ook op een andere manier: in onze winkel kun je afdrukken verwerven van fotografen uit onze collectie. Bijvoorbeeld de foto die Ellen Thorbecke rond 1931 maakte van sing-song meisjes in opleiding bij een theehuis China. Of het portret van Anton de Kom, in 1933 gemaakt door Piet Zwart. Of het uitbundige straatbeeld dat Maria Toby vastlegde in de Rotterdamse Agniesebuurt in 1980. Ze zijn te bestellen in onze webwinkel en maken ons tot een museum waar je veel van de getoonde werken gewoon zelf mee naar huis kunt nemen - in boekvorm of als afdruk. Zo zien we het graag, want de fotografie waar wij over waken is immer van ons allemaal, voor ons allemaal.