24.03.2020
Het Nederlands Fotomuseum wint samen met Digital Playground en Hiphop in je Smoel met het project ‘Being Banksy’ de KunstKabel-prijsvraag 2020 van het KCR.
Voor het tweede achtereenvolgende jaar organiseert het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) een Kunstkabel. Kunstkabel is een prijsvraag waarbij culturele instellingen samen met scholen de handen in één slaan voor een professioneel kunsteducatie project. Het doel is duurzame verbindingen, oftewel KunstKabels te leggen tussen het onderwijs en de kunstsector, waarbij de directe leefomgeving van de leerlingen centraal staat. Het gaat niet om een eenmalige kennismaking met kunst en cultuur, maar om een project met een kop en een staart. Zes initiatieven werden gewaardeerd met een bedrag tot € 20.000,-, waarvan Being Banksy er één is.
Deze Kunstkabels zijn lichtpuntjes voor de kunst & culturele sector, die eveneens hard getroffen wordt door het coronavirus.
Being Banksy
In het schooljaar 2020-2021 gaan we samen met de betrokken middelbare scholen uit het regulier en speciaal onderwijs uit Rotterdam Zuid, aan de slag en treden in de voetsporen van de legendarische street artist Banksy.
Het project
De leerlingen kruipen in de huid van de kunstenaar Banksy. Met behulp van eigentijdse foto- en illustratietechnieken maken zij statements om die vervolgens in de publieke buitenruimte van Rotterdam-Zuid aan te brengen. Op deze manier draagt het project bij aan artistiek en politiek bewustzijn en wordt burgerschap in de praktijk gebracht. De kern van dit kunsteducatie project is het vergroten van de visuele geletterdheid van de leerlingen. Samen met hen kijken we naar en bediscussiëren we bestaande fotografische beelden die bewust bedoeld zijn om ons wakker te schudden, maar ook beelden die dat onbewust doen. Daarna leren ze zelf betekenisvolle beelden te maken, en proberen we bewustwording te vergroten rondom de impact van beeldmanipulatie.
De leerlingen gaan vooral aan de slag met het maken en bewerken van fotobeelden met als doel de toeschouwer aan het denken te zetten, en liever nog: tot actie te bewegen. Naast kritisch kijken en kritisch denken worden ze aangespoord ook kritisch te handelen. In verschillende lesblokken gaan ze aan de slag met wát ze willen vertellen, hóe ze het willen vertellen en wáár ze dat willen gaan doen. De deelnemende scholen zijn het Avicenna College en het Schreuder College, waarvan de leerlingen zoveel als mogelijk met elkaar samenwerken. Uiteraard wordt het hele project foto- en videografisch vastgelegd.
Zie hieronder een video van de uitreiking van KunstKabel-prijs 2020