21.12.20

De energie spat van de foto. Een kleine jongen, verkleed in coureurspak, staat op de piano, klaar om eraf te springen. Het bijschrift luidt: ‘Familie Van den Bosch, Rotterdam-Noord, 1 mei 2020. Ira (3) is momenteel alle dagen thuis en bepaalt de sfeer in huis.’ De spanning zindert op dit beeld, dat werd vastgelegd door Naomi Modde.


Familie Van den Bosch, Rotterdam-Noord, 1 mei 2020. Ira (3) is momenteel alle dagen thuis en bepaalt de sfeer in huis. © Naomi Modde

De foto is onderdeel van de tentoonstelling ‘Stil Leven’ in de Rotterdamse Kunsthal, waarvoor vijf Rotterdamse fotografen nieuw werk maakten tijdens de eerste lockdown van dit jaar. Ik was gelukkig net op tijd, maar ‘Stil Leven’ is een week na de opening al niet meer te zien in verband met de meest recente museumsluiting, de derde en de laatste dit jaar.

Een lockdown voor de lockdown-foto’s. Het geeft maar weer eens aan wat een bizar jaar het is geweest.

Net als alle culturele instellingen had ook het Nederlands Fotomuseum te maken met sluitingen, heropeningen, protocollen, time slots, eenrichtingsroutes, ontsmettingsmiddelen en veel minder bezoekers dan ons lief was. Op dit moment zijn voortijdig drie tentoonstellingen gesloten, waaronder ‘Rotterdam Werkt’. Verlengen kan niet, in verband met de gevoeligheid van foto’s voor licht. De beelden gaan nu weer veilig de depots in. We troosten ons met de gedachte dat de tentoonstelling binnen de beperkingen wel goed bezocht was en enthousiaste reacties kreeg. En dat het boek blijft.


Opbouw Eregalerij van de Nederlandse Fotografie

Inmiddels wordt achter de schermen hard gewerkt aan de nieuwe tentoonstelling ‘De Eregalerij van de Nederlandse fotografie’, waarin een honderdtal foto’s met iconische waarde te zien zullen zijn. Hiermee willen we de rijkdom van de fotografie vieren én onze positie versterken als hét nationale museum voor fotografie. Welke foto’s er te zien zullen zijn vertellen we nog niet, dat blijkt op 20 januari als de tentoonstelling opent. En ‘Stil Leven’ is dan ook weer te zien.

Voor nu wens ik iedereen een fijne kleine Kerst en jaarwisseling. En tot in het nieuwe jaar dat hopelijk weer veel meer openheid zal geven in alle mogelijke vormen!

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi