Doelgroep: Onderbouw en bovenbouw voortgezet onderwijs

Groepsgrootte: 2x 15 leerlingen

Duur: 150 minuten

Thema: identiteit, interpretatie, burgerschap, diversiteit

Prijs: €170,- per groep

Leerdoelen:

  • 21st Century skills vergroten; kritisch kijken en denken
  •  Leren luisteren en beargumenteren
  •  Begrip en verbinding creëren
  •  Creativiteit vergroten

De Eregalerij bestaat uit 99 foto’s. Tijdens deze workshop maken de leerlingen zelf het 100e beeld!

Iedereen is uniek. Maar wist jij dat jouw identiteit bepaalt hoe jij naar de wereld kijkt? Iedereen ziet dus ook anders. Dit zorgt ervoor dat wie jij bent (identiteit) soms erg kan verschillen van hoe anderen jou zien (imago)! En dit kan soms voor botsingen of onbegrip zorgen.

Tijdens de workshop ‘Ik ben, dus ik zie’ onderzoeken de leerlingen hun eigen identiteit en hoe deze identiteit ervoor zorgt dat zij bepaalde vooroordelen ontwikkelen. De leerlingen bezoeken de Eregalerij en zullen VTS (Visual Thinking Strategies) – gesprekken voeren met de museumdocent om de beelden te interpreteren. Vervolgens zullen de leerlingen een filosofisch gesprek voeren om hun verschillende interpretaties te bespreken.

Na dit onderzoek, zullen de leerlingen creatief aan de slag gaan. Ze zullen een selfie van zichzelf maken, waar ze zelf niet op mogen staan! De leerlingen mogen dus hun eigen identiteit uitbeelden door middel van een beeld. Tot slot zullen deze beelden aan elkaar gepresenteerd worden.

Van wie denk jij dat welk beeld is? Klopt het beeld dat jij hebt van je klasgenoot met hoe hij/zij zichzelf ziet? Kortom: hoe houden identiteit en imago verband met elkaar? Ga het ontdekken! En wie weet zal jij na deze workshop iets anders zien.

Inbegrepen bij deze les: een lesplan voor een voorbereidende les in de klas onder leiding van eigen docent

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi