23.07.2019

De jury van het Steenbergen Stipendium 2019, de prijs voor fotografietalent in Nederland, heeft vijf afstudeerprojecten van studenten aan kunstacademies genomineerd. Voor de selectie hanteerde de jury, naast de fotografische kwaliteit, de mate waarin het werk reflecteert op de wereld om ons heen als belangrijk selectiecriterium. ‘Fotografen omarmen nog steeds bewegend beeld, toch hebben wij dit jaar overwegend voor fotoseries gekozen. Hier zagen wij voornamelijk het experiment, liefde voor oude technieken en nieuwsgierigheid naar onderwerpen buiten de directe wereld van de student’, aldus juryvoorzitter Merel Bem.

De winnaar van de juryprijs ontvangt van Stichting Steenbergen een stimuleringsprijs van 5.000 euro. De werken zijn van 15 november 2019 tot en met 9 februari 2020 te zien in het Nederlands Fotomuseum. De nominatie van de projecten betekent tegelijkertijd het signaleren van vernieuwing binnen de fotografie en geeft inzicht hoe de nieuwe generatie het medium gebruikt. De tentoonstelling in het museum is daarmee een graadmeter voor de ontwikkeling van fotografietalent.

De genomineerden zijn:
Jesper Boot (1996, Nederland), Power, Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
 Enrico Garzaro (1988, Italië), Life Long Camera, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
 Viktor Naumovski (1996, Noord-Macedonië), Standing in the Sun, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
 Mafalda Rakoš (1994, Nederland), A Story to Tell. Or: Regarding Male Eating Disorders, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
 Sophie Wurnig (1993, Oostenrijk), Am Land ist die Welt noch in Ordnung, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

Op 15 januari 2020 wordt in het Nederlands Fotomuseum door de jury de winnaar bekend gemaakt.