Sinds november zijn vier foto’s uit de Eregalerij van de Nederlandse fotografie van het Nederlands Fotomuseum begonnen aan een estafette op Rotterdam-Zuid. Het museum op de Kop van Zuid wil hiermee kunst en cultuur, en in het bijzonder fotografie, toegankelijk maken voor iedereen. De foto’s hangen in sociaal café en wijkrestaurant ‘Onder de Oranjeboom’. Eigenaren Sjaak en Clara Sies hebben de selectie samen met het museum gemaakt. De werken zullen een jaar lang iedere 4 à 5 weken op een andere locatie op Zuid te zien zijn. De volgende locatie wordt in overleg met Sjaak en Clara bepaald. 

Eregalerij van de Nederlandse fotografie

Het Nederlands Fotomuseum presenteert de Eregalerij van de Nederlandse fotografie om iedereen te inspireren met beelden uit de boeiende ontwikkeling van 180 jaar fotografie. De 99 foto’s vertellen samen In de Eregalerij vertellen 99 foto's samen het verhaal van de ontwikkeling van de fotografie in Nederland vanaf 1842. Iedere foto die onderdeel uitmaakt van de Eregalerij is van iconische waarde door hun maatschappelijke en artistieke betekenis.

Voor de estafette zijn vier iconische foto’s uitgekozen die op diverse locaties te zien zijn. De selectie is gemaakt in overleg met Sjaak en Clara Sies, eigenaren van sociaal café ‘Onder de Oranjeboom’ aan de Oranjeboomstraat 313. Zij kozen twee foto’s van Cas Oorthuys, een Rotterdams straatbeeld van Maria Toby-Bos en een foto van Touareg vrouwen van Violette Cornelius.

Door de foto’s door Rotterdam Zuid te laten reizen, wil het Nederlands Fotomuseum bijdragen aan de toegankelijkheid van kunst voor iedereen. Om bezoekers de kans te geven alle 99 foto’s uit de Eregalerij te zien, krijgen alle locaties een aantal entreekaarten waarmee hun klanten het museum kunnen bezoeken.

Estafette kalender

11-11-22 t/m 23 -12-22 Sociaal cafe onder de Oranjeboom
23-12-12 t/m 03-02-23 HDV Laleli Moskee
03-02-23 t/m Stichting Koco

Stoomsleepboot Europa in de haven van Rotterdam, 1954 © Cas Oorthuys/Nederlands Fotomuseum

Scholier met blinde landkaart van Indonesië, Jakarta, 1947 © Cas Oorthuys/Nederlands Fotomuseum

Touareg vrouwen, Mali, 1958 ©Violette Cornelius/Nederlands Fotomuseum Download

Agniesebuurt, Rotterdam (1980) © Maria Toby-Bos/Nederlands Fotomuseum

 

 

Dit project wordt mogelijk genaakt door een bijdrage van Fonds21.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi