Fotomuseum Collectors Council

“Collectors, Collecting, Collections”

Belangrijk is dat de foto’s staan, blijven staan. Als de actualiteit vervaagt moeten ze er nog zijn. Koen Wessing 4 april 1987 Het Vrije Volk

Het initiatief voor de Fotomuseum Collectors Council kreeg vorm tijdens gesprekken met onder andere Jan de Bont (fotografieverzamelaar, cameraman/regisseur) en ambassadors van het Fotomuseum, Dirk en Angelique Bosman. Vanuit de wens samen met een kleine groep betrokken liefhebbers en verzamelaars, verder te bouwen aan de rijke fotografiecollectie van het Nederlands Fotomuseum werd de Council in november 2018 gelanceerd, tijdens de internationale fotografiebeurs Paris Photo.

De Fotomuseum Collectors Council is opgericht naar voorbeeld en met advies van de Photographs Council van het J. Paul Getty Museum in Los Angeles waarvan Jan de Bont actief lid is. Als Member van de Collectors Council bent u nauw betrokken bij het team van conservatoren en curatoren van het Nederlands Fotomuseum. Samen bepalen wij hoe de Collectors Council Collectie eruit gaat zien en gaan we op atelierbezoek bij fotografen en/of ontmoetingen in het museum.

Met het oprichten van de Fotomuseum Collectors Council kan het Nederlands Fotomuseum – na een noodgedwongen stop van het aankoopbeleid - zijn collectie weer aanvullen met eigentijdse aanwinsten uit de Nederlandse fotografie. De bijdrage van de Council komt geheel ten goede aan aankopen voor de collectie door het Nederlands Fotomuseum, dat elk jaar met de bijdrage van de Council een of meer aankopen zal doen. Ook draagt deze collectie een door de Council gekozen naam: de Collectors Council Collectie.

Aankopen in 2020:
• Anaïs López: Het multimediaproject The Migrant. A bird on the run, waarin López het verhaal vertelt van een opgejaagd zangvogeltje, als metafoor voor de situatie van velen. Met dit project won Anaïs López onder andere de Zilveren Camera 2018 in de categorie Storytelling
• Charlotte Dumas: Een serie van zeven sleutelwerken, waaronder twee unieke polaroid opnames en drie foto’s die Dumas met Japanse inkt heeft bewerkt. Het betreffen foto’s uit haar fotografische onderzoek naar een met uitsterven bedreigd Japans oud paardenras.
• Paulien Oltheten: Het gaat om audiovisueel werk van 25 fragmenten en 100 foto’s uit het project Meanwhile I’m doing exercise. In dit project neemt Oltheten de toeschouwer mee op een visuele reis door Albanië, Macedonië, Griekenland, Servië, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland, waarin ze kleine, poëtische menselijke gebaren vastlegt over de belangrijke ‘ politieke ‘ gebeurtenissen die op de achtergrond plaatsvonden.

Jaarlijkse Privileges Fotomuseum Collectors Council:
• Een exclusief atelierbezoek bij een van de fotografen waarvan we dankzij de Council werk kunnen aankopen.
• Een bijeenkomst over de ontwikkelingen in de fotografie met curatoren en conservatoren.
• Een door het museum georganiseerd bezoek aan een museum of fotografiefestival in het buitenland.*
• Een foto of een bijzondere editie van een van de fotografen waarvan we in het betreffende jaar werk hebben aangekocht.

*De kosten voor reis, verblijf en diners bij een bezoek aan een museum of fotografiefestival in het buitenland zijn voor eigen rekening.

Vanzelfsprekend geniet de Fotomuseum Collectors Council ook de privileges van onze Fotomuseum Ambassadors.

Bijdrage
De Fotomuseum Collectors Council is een exclusief Membership dat het museum aanbiedt. Dankzij de steun van de Council is het mogelijk om aankopen voor de collectie van het Nederlands Fotomuseum te doen. U verbindt zich als Member van de Collectors Council voor een periode van drie of vijf jaar met een jaarlijkse gift van
€ 10.000,-

Geefwet
Uw schenking is vanwege onze culturele ANBI status vrijgesteld van schenk- en erfbelasting en komt daarmee geheel ten goede aan het Nederlands Fotomuseum. Meer informatie over de geefwet geven wij u graag.  

Bent u geïnteresseerd? Neem contact op met:
Judith Maat
Senior Relatiemanager fondsenwerving en sponsoring
jmaat@nederlandsfotomuseum.nl

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi