Op 14 juni is op haar tachtigste verjaardag tot ons grote verdriet fotograaf en beeldend kunstenaar Helena van der Kraan onverwachts overleden.

Pinguïns in Diergaarde Blijdorp (2000-2001) © Helena van der Kraan

Net voor de Coronacrisis opende haar tentoonstelling Beer & Teddy in Fotomuseum Den Haag. Daarbij verscheen het mooie, door Willem van Zoetendaal vormgegeven, boek Portretten / Portraits met foto's van oude teddyberen en teksten van de fotograaf zelf.

Helena van der Kraan maakte in 2001-2002 een unieke reeks kleurenfoto's van dieren en bezoekers in Diergaarde Blijdorp. Het Nederlands Fotomuseum verwierf dit project, bestaande uit veertig foto's, dat helaas nooit werd gepubliceerd. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam schonk het museum een selectie van zeventien zwart-wit portretten van haar hand uit de jaren zeventig. Het Nederlands Fotomuseum zal op termijn het archief van Helena van der Kraan beheren.

Helena van der Kraan heeft naam gemaakt met zorgvuldig gecomponeerde stillevens en stadsbeelden, altijd in fraai gedrukt zwart-wit en met de herkenbare, licht melancholische ondertoon die haar werk uniek maakte. Zij had een grote liefde voor het alledaagse en kon met gewone huishoudelijke voorwerpen of situaties de meest poëtische sferen oproepen. Als portretfotograaf maakte zij warme, uiterst humane portretten.

Naast haar werk als beeldend kunstenaar is Van der Kraan jarenlang actief geweest als docent en inspirator voor verschillende generaties fotografiestudenten.

Wij zijn verslagen door het overlijden van Helena van der Kraan en zullen haar betrokken persoonlijkheid missen. Haar man, beeldend kunstenaar Axel van der Kraan wensen we veel sterkte met dit grote verlies.

Okapi in Diergaarde Blijdorp (2000-2001)  © Helena van der Kraan