Het Nederlands Fotomuseum beheert het complete fotoarchief van Ed van der Elsken, een van de meest invloedrijke fotografen van Nederland. Hoewel hij wereldwijd bekend staat om zijn unieke zwart-wit fotografie, werkte hij de laatste dertig jaar van zijn leven voornamelijk in kleur.

Restauratieproject kleurenwerk Ed van der Elsken
Dit najaar is het Nederlands Fotomuseum gestart met het grootste fotorestauratieproject uit de Nederlandse geschiedenis: de restauratie van alle circa 45.000 kleurendia’s van Ed van der Elsken. De dia’s zijn door vochtigheid in zijn woonhuis aangetast door schimmel. Als schimmel de kans krijgt om te groeien, tast het langzaam de dia aan en verdwijnt het beeld. Het fotorestauratieatelier van het Nederlands Fotomuseum heeft een speciale methode ontwikkeld om de dia’s stuk voor stuk te reinigen en daarmee veilig te stellen voor de toekomst. Lees meer over het restauratieproject van Ed van der Elsken>

Start restauratieproject
In de afgelopen zes maanden heeft het Nederlands Fotomuseum een intensieve fundraising-campagne gevoerd met als resultaat dat er kan worden gestart met de grootschalige restauratie en digitalisering van de circa 45.000 kleurendia's uit het archief van Van der Elsken."De enorme belangstelling voor dit project bewijst de noodzaak van het behoud van het archief van Van der Elsken, een archief van zeer grote waarde voor de Nederlandse fotografie en het visuele erfgoed in Nederland", aldus directeur Ruud Visschedijk. U kunt nog tot het einde van dit jaar een bijdrage leveren aan het restauratieproject. U redt al een dia vanaf 5 euro. Lees hier hoe u kunt doneren.

Thema na thema
De restauratie van maar liefst 45.000 kleurendia’s is een gigantische klus, die zal worden uitgevoerd door de restauratoren Katrin Pietsch en Lénia Oliveira Fernandes. Waar te beginnen? “Ed van der Elsken had zijn archief thematisch ingedeeld. Cuba, bontjassen of geluk zijn enkele voorbeelden van de uiteenlopende onderwerpen die het archief telt. Deze thematische indeling laten wij natuurlijk intact.” vertelt Lénia Oliveira Fernandes. De conservatoren hebben de belangrijkste thema’s binnen zijn gehele oeuvre geselecteerd, die volgens de bestaande rangschikking worden gerestaureerd. “Het eerste thema is Amsterdam. Hierin bevinden zich ca. 4.600 dia’s en staat het dagelijks straatleven in onze hoofdstad in de periode 1960 tot 1989 centraal.”

Naar verwachting kunnen er 150 tot 200 kleurendia’s per dag worden schoongemaakt, wat betekent dat de restauratie over circa anderhalf jaar afgerond zal zijn.

De eerste resultaten
Begin december start ook de digitalisering en registratie van de reeds gerestaureerde dia’s. Er wordt verwacht dat er in deze fase prachtige niet eerder getoonde foto’s van Ed van der Elsken worden ontdekt. Momenteel is in het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling De Collectie belicht door Eddy Posthuma de Boer te zien, waarin fotograaf Posthuma de Boer zijn persoonlijke keuze uit de Avenue-series van Ed van der Elsken presenteert. Deze tentoonstelling is nog tot en met 31 december 2016 te bewonderen.

BankGiro Loterij als vaste partner behoud fotografisch erfgoed
Een van de grootste partners van dit project is de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland. Dankzij hun financiële bijdrage kon het Nederlands Fotomuseum afgelopen zomer de deuren openen van het gloednieuwe Parademuseum op het theaterfestival De Parade. In het Parademuseum werden foto’s uit Ed van der Elsken’s baanbrekende kleurenfotoboek Eye Love You (1977) op multimediale wijze getoond, waarmee het museum het op stapel staande restauratieproject onder de aandacht bracht bij het publiek.

Het museum dankt de volgende partijen voor hun bijdrage: Nationale-Nederlanden, Prins Bernhard Cultuurfonds, Egbert Kunst Fonds, Wertheimer Stichting, Dr. Hendrik Muller’s Vaderlands Stichting, Elise Mathilde Fonds, Ars Donandi/W.J.O. de Vries Fonds, PostNL, Jan de Bont, particuliere donateurs, Ambassadeurs en Vrienden van het museum.