18.09.2020

Het Nederlands Fotomuseum is verheugd en dankbaar dat wethouder Kasmi (Cultuur) gisteren bekend maakte dat het museum vanaf volgend jaar extra geld krijgt van de gemeente. Het geld is bedoeld om de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie mogelijk te maken en voor fair pay. In totaal wil de wethouder hier 256.000 euro extra voor uittrekken. De gemeenteraad moet dit besluit later dit jaar nog goedkeuren.

‘Het is geweldig dat wethouder Kasmi het belang inziet van de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie en niet bezuinigt op de toekomst’, zegt Birgit Donker, directeur van het Nederlands Fotomuseum. ‘Ook is het van groot belang dat hij voor de hele Rotterdamse sector 3 miljoen euro structureel heeft weten vrij te maken opdat er normaal betaald kan worden. Nu wordt er vaak slecht of soms zelfs niet betaald voor werk. En dat terwijl de kunst- en cultuursector zo veel bijdraagt aan de stad, zeker ook voor de lokale economie.’ In het Nederlands Fotomuseum, dat de afgelopen jaren kampte met financiële tekorten, wordt al geruime betaald onder de cao-norm betaald. Daar komt met ingang van volgend jaar een eind aan.

Hier wordt gebouwd aan de Eregalerij © Fred Ernst

In de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie, die begin volgend jaar opent, zullen honderd foto's te zien zijn die alle iconische waarde hebben. Samen vertellen ze het verhaal van 180 jaar fotografie uit Nederland. Hiermee zal het museum onderstrepen dat het het nationale museum voor fotografie is. Ook zal de Eregalerij, waarin de nadruk wordt gelegd op meerstemmigheid, dienen als visitekaartje van de stad wat betreft inclusiviteit en diversiteit. Voor Rotterdammers en de Rotterdamse economie is dit een aantrekkelijk perspectief.

Het Nederlands Fotomuseum is een nationaal museum, maar beheert ook de Wereldcollectie die voorheen van het Wereldmuseum was en de archieven van Rotterdamse fotografen als Vincent Mentzel, Maria Toby en Carel van Hees. Vorig jaar werd bekend dat het ministerie van OCW jaarlijks 1,5 miljoen extra uittrekt voor de collectie van het museum. Die zijn nodig om de achterstanden in te halen op het gebied van collectieregistratie. Nu is slechts 13 procent van de collectie beschreven; dat moet volgens de Erfgoedwet ten minste 95 procent zijn. Met behulp van de extra landelijke gelden wordt de komende jaren een inhaalslag gemaakt.