Skip to content Skip to footer

Waar beeld en verhaal elkaar ontmoeten

De Eregalerij on Tour brengt tien iconische foto’s uit de Eregalerij van de Nederlandse fotografie naar verrassende plekken in heel Nederland.  De Eregalerij van de Nederlandse fotografie bestaat uit 99 foto’s die samen de ontwikkeling van de fotografie in Nederland laten zien, van 1842 tot nu. Met deze tour brengen we tien van die beelden naar plekken buiten het museum, waar mensen samenkomen en verhalen leven. 

Van een buurthuis in Tiel tot het Spoorwegmuseum in Utrecht: de beelden reizen het land door en maken onderweg iets bijzonders los. Ze roepen herinneringen op, zetten gesprekken in gang en brengen persoonlijke verhalen naar boven van mensen die zich in de beelden herkennen. Want foto’s zijn meer dan alleen beelden. Ze vertellen verhalen. Jouw verhaal. 

Verhalen die verbinden

We nodigen je uit om je persoonlijke verhaal te vertellen. Want iedereen heeft een verhaal en ieder verhaal doet ertoe. 

Waar kun je ons vinden?

De Eregalerij on Tour organiseren we samen met partners zoals Centraal Museum in Utrecht,  het Spoorwegmuseum in Utrecht en het Buah Hati buurthuis in Tiel. Op elke locatie staat één foto centraal in een speciaal ontworpen pop-up presentatie. 

Erwin Olaf Mind of their own Saskia aged 8

Centraal Museum, Utrecht
Agnietenstraat 1
vanaf 18 april

Deze foto is onderdeel van de serie Mind of Their Own (1995) van Erwin Olaf. In deze reeks portretteert Olaf jonge mensen met een mentale beperking op een krachtige en waardige manier. 

Spoorbrug over de Lek, Culemborg, 1868 Pieter Oosterhuis

Spoorwegmuseum, Utrecht
Maliebaanstation 16
Vanaf 7 mei

Deze foto van Pieter Oosterhuis uit 1868, laat duidelijke de technische hoogstandjes zien van de lange, kolossale brug in aanbouw. De fotografie was een prachtig middel om de wonderen der techniek te vereeuwigen. 

Societies, Document Nederland, Rijksmuseum, Rotterdam Stacii Samidin

Het Klooster Oude Noorden, Rotterdam
Ruivenstraat 81 
Vanaf 22 mei

Deze foto, gemaakt door Stacii Samidin, bevraagt het cliché van jongemannen die gaan stappen. Samidin noemt het zelf ‘herprogrammering. Hij wil stereotypen doorbreken zodat echte mensen zichtbaar worden, zoals de vier in hun cabrio op deze foto.

Word Vriend  
Geniet van exclusieve voordelen
aanmelden
nl_NLNederlands