Gebruik van foto's voor publicaties en tentoonstellingen
Het Nederlands Fotomuseum beheert een Collectie van zo’n 6,5 miljoen beelden. Wij kunnen foto’s ’s leveren voor publicaties zoals kranten, online (nieuws)platformen, tijdschriften, boeken en tentoonstellingen.
Werkwijze
Je ziet een foto in de beeldbank en je wilt deze gebruiken in een publicatie. Stuur deze foto (via het winkelwagentje) of jouw selectie van foto’s naar fotoverkoop@nederlandsfotomuseum.nl.
- Vermeld hierbij het inventarisnummer of de permalink
- Een opgave van het soort publicatie
- De oplage
- De publicatiegegevens (auteur, titel ISBN, uitgever, etc)
Bij gebruik voor een tentoonstelling/ presentatie graag de duur en het formaat van de foto(‘s) vermelden.
Je ontvangt per mail een opgaaf van de auteursrechtelijke vergoeding en de kosten voor het sturen/bewerken/scannen van de fotobestanden.
Na akkoord zal de toestemming/licentie en het hoge resolutie bestand, indien nodig, worden geproduceerd en geleverd. Houd rekening met een verwerkingstijd van vijf werkdagen.
Kosten scannen/bewerken/leveren
Indien voor je publicatie negatieven en/of afdrukken gedigitaliseerd moeten worden in hoge resolutie (300dpi), wordt per bestand € 30,- in rekening gebracht. Vaak hebben onze fotobestanden nog een bewerking nodig om ze te kunnen gebruiken in drukwerk (o.a. retouche). Kosten hiervoor zijn € 20,- per bestand.
NB! Veel foto’s uit onze Collectie zijn ook via ANP beschikbaar: www.anpfoto.nl
Uitzonderingen
Het Nederlands Fotomuseum kan alleen foto’s leveren die bij het museum in beheer zijn. Controleer daarom de relatie tussen het Nederlands Fotomuseum en de fotograaf bij ‘Fotografen in de Collectie’.
Beeldgebruik in scripties
Voor het gebruik van foto’s in een wetenschappelijk werk (scriptie, werkstuk, proefschrift of thesis) is meestal geen auteursrechtvergoeding verschuldigd mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
1. Het betreft een wetenschappelijk werk in het kader van een opleiding.
2.De foto’s zijn noodzakelijk ter verduidelijking en worden proportioneel ten opzichte van de context weergegeven. De foto’s dienen niet ter verfraaiing.
3. Het werk komt niet in de handel en de oplage is niet groter dan enkele exemplaren die worden voorgeschreven door betreffende onderwijsinstelling.
4. Alle foto’s worden afzonderlijk in de scriptie verantwoord op de volgende manier: ‘© Naam fotograaf/Nederlands Fotomuseum’