De Erasmusbrug in Rotterdam is voor mij een dagelijks baken. Aan het einde van een vroege fietstocht is er altijd nog de brug te beklimmen. Iedere dag weer verbaas ik me over het uitzicht vanaf de brug, dat nooit hetzelfde is. Nu eens steken de rijzige gebouwen aan de overkant hun koppen in de wolken. Dan weer staan ze in het donker en schijnen hun ramen als feestverlichting of wordt mijn aandacht getrokken door druk botenverkeer onder de brug. En dan heb ik het nog niet eens over de brug zelf, een krachtpatser van lijnen die altijd weer een andere kleur hebben, afhankelijk van het licht. 

Een fotocollectie in mijn herinnering

Vaak neem ik me voor een foto te maken, maar dat is dan toch te veel gedoe: afstappen, telefoon pakken, et cetera. Dus maak ik iedere dag een foto in mijn hoofd. Zo heb ik al een hele collectie opgeslagen in mijn herinnering. En als ik dan de ‘hoofdfoto’ van die dag heb gemaakt, volgt het volgende fijne moment: naar beneden roetsjen en met een zwaai de Wilhelminakade inslaan, waar het museum al aan het einde gloort. 

Aan het uitzicht op de brug kun je veel aflezen. Tijdens de coronapandemie brandden er nauwelijks lichten in de gebouwen aan de overkant waar niemand meer werkte. Er meerden ook geen cruiseschepen aan de kade. En nu vraag ik me af of er in de gebouwen, hoewel er weer gewerkt wordt, toch minder lichten branden in verband met de energiecrisis. Zeker weet ik dat er weer volop cruiseschepen liggen, druk versierd met lampen alsof het drijvende kerstbomen zijn.

Birgitblogt5

Ruim baan voor het publiek 

De Erasmusbrug is hyperfotogeniek. Dat blijkt ook wel uit de foto’s die bezoekers in het museum inleveren in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie, de permanente tentoonstelling die in 99 beelden de ontwikkeling schetst van de eerste daguerreotypie tot Instagramfotografie. Het 100e beeld is voor het publiek. Deze zogenoemde ‘Plus 1’ laat geregeld de Erasmusbrug zien - als een nóg indrukwekkender krachtpatser, door van onderen te fotograferen, of als een elegante vogel vanuit een ver perspectief. Nooit hetzelfde, altijd beeldbepalend. 

Deze foto’s en meer beeld dat bezoekers het afgelopen jaar aan de Eregalerij toevoegden - inmiddels honderden, waarin ook eten en omhelzingen geregeld terugkeren - willen we volgend jaar tonen. In de zomermaanden gaan we het museum aan het publiek geven. Hun werk mag dan de grote zaal vullen. Dit doen we omdat we in 2023 twintig jaar bestaan. En dat vieren we graag met ons publiek, met jou dus. 

De ‘Plus 1’ van de Burgemeester 

Nadat hij de Eregalerij van de Nederlandse fotografie had getipt in Uitagenda Rotterdam, kwam Burgemeester Ahmed Aboutaleb op bezoek in het museum om de 99 iconische foto's zelf te bekijken. Conservator Loes van Harrevelt en curator Guinevere Ras leidden hem rond. Ook de Burgemeester heeft een foto ingeleverd als Plus 1 in de Eregalerij. Vol trots liet hij ons de foto zien. Het betreft de foto rechtsonder, die gemaakt is in Noord-Marokko waar hij net een derde waterput heeft helpen realiseren. 

Birgitblogt4
Birgitblogt3

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi