Workshops en rondleidingen in het museum
Het museum ontvangt jullie graag voor workshops en rondleidingen. Dit kan op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur. Voor meer informatie over onze workshops en rondleidingen kijk op onze pagina's voor primair (speciaal) onderwijs en voortgezet (speciaal) onderwijs.

Online Workshops
Voor het primair (speciaal) onderwijs bieden wij onze online live workshop ‘Fotogeheimen’ aan. Leerlingen en studenten uit het voortgezet (speciaal) onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs kunnen de online live variant van ‘Straatfotografie’ of ‘Portretfotografie’ volgen. In samenspraak met de school kan er binnen deze workshops maatwerk geleverd worden.

Workshops in de klas
Voor Rotterdam, Den Haag en de directe omgeving van deze steden geldt dat onze docenten ook naar de basisscholen en middelbare scholen toe kunnen komen om onze workshops te geven.

Reserveer je bezoek
Mail naar educatie@nederlandsfotomuseum.nl of vul ons digitale reserveringsformulier in. 


EDUCATIE ALGEMEEN

De afdeling educatie van het Nederlands Fotomuseum heeft educatieve (online) programma’s voor een breed publiek; van 4 tot 104 jaar! Met onze programma’s bieden we een breed en rijk aanbod voor zowel het primair onderwijs (po), voortgezet onderwijs (vo), speciaal onderwijs (so), middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs (ho) als buitenschools onderwijs. We bieden iedere doelgroep  verschillende programma’s. Onze rijke fotografiecollectie behoort tot het visuele geheugen van Nederland en vormt mede de inspiratie voor de programma’s. Centraal staat de belangrijke rol die de huidige visuele beeldcultuur in ons leven inneemt. Hierbij richt het museum zich  in het bijzonder op visuele geletterdheid.

Visuele geletterdheid
Visuele geletterdheid wordt ook wel ‘begrijpend kijken’ genoemd en is een belangrijk onderdeel van de 21e eeuwse vaardigheid mediawijsheid. Meer en meer gebruiken we beeld om met elkaar te communiceren: een GIFje of emoji om ons gevoel uit te drukken, een foto of video om te delen waar we zijn of wat we doen. Visuele geletterdheid leert ons hoe we visuele media als televisie en internetbeelden kritisch kunnen leren beoordelen. Er bestaat namelijk niet zoiets als een objectief, neutraal beeld. Beelden worden altijd vanuit een bepaalde invalshoek bekeken, bedacht, gemaakt en gedeeld.

Beelden beïnvloeden de manier waarop wij naar de wereld kijken. Als visueel geletterde ben je in staat op een actieve en bewuste manier kritisch om te gaan met beelden. Daarnaast kun je doorgronden wat het doel, de waarde en de invloed van beelden kan zijn.

Het Nederlands Fotomuseum heeft de  ambitie een voortrekkersrol te spelen  als het gaat om visuele geletterdheid en  biedt op verschillende niveaus educatieve  projecten aan.


Dukdalfschool, Rotterdam (1979) © Robert de Hartogh / Nederlands Fotomuseum

Visual Thinking Strategies
Samen in gesprek gaan over beeld doet het museum aan de hand van Visual Thinking Strategies (VTS). Bij deze methode wordt op een open manier, zonder oordeel, naar fotografie gekeken. Door met elkaar het gesprek aan te gaan, ontstaan nieuwe ontdekkingen. VTS leidt tot beter kijken, luisteren en interpreteren. Tegelijkertijd vergroot het de betrokkenheid en motivatie bij het kijken naar fotografie. Via deze methode gaat het museum het gesprek aan  met bezoekers en leerlingen.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi