*EDUCATIE MOMENTEEL*

Online programma’s en voor Rotterdam, Den Haag en directe omgeving programma’s in de klas op middelbare scholen                                                                                                                                          

Deze bijzondere tijden leiden er tijdelijk toe dat we onze deuren voor groepen leerlingen en studenten niet kunnen openen. Ons docententeam biedt jullie graag de mogelijkheid onze online live programma’s te volgen. Voor Rotterdam, Den Haag en de directe omgeving van deze steden geldt dat onze docenten naar middelbare scholen toe kunnen komen.

Online Workshops

Voor het primair (speciaal) onderwijs bieden wij onze online live workshop ‘Fotogeheimen’. Leerlingen en studenten uit het voortgezet (speciaal) onderwijs, het middelbaar beroeps onderwijs en het hoger onderwijs kunnen de online live variant van ‘Straatfotografie’ of ‘Portretfotografie’ volgen. In samenspraak met de school kan er binnen deze workshops maatwerk geleverd worden.

Workshops in de klas

Voor Rotterdam, Den Haag en de directe omgeving van deze steden geldt dat onze docenten ook naar middelbare scholen toe kunnen komen om onze workshops te geven. Dit alles met inachtneming van de voorschriften van het RIVM die gelden voor het voortgezet onderwijs.

Voor meer informatie kun je mailen naar educatie@nederlandsfotomuseum.nl

Wij hopen naast museumbezoekers ook jullie weer spoedig te mogen begroeten in ons museum om samen te genieten van de tentoonstellingen en je via onze educatieve programma’s meer te leren en ervaren over de vele mogelijkheden die fotografie biedt.

 

EDUCATIE ALGEMEEN

De afdeling educatie van het Nederlands Fotomuseum heeft educatieve (online) programma’s voor een breed publiek; van 4 tot 104 jaar! Met onze programma’s bieden we een breed en rijk aanbod voor zowel het primair onderwijs (po), voortgezet onderwijs (vo), speciaal onderwijs (so), middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs (ho) als buitenschools onderwijs. We bieden iedere doelgroep  verschillende programma’s. Onze rijke fotografiecollectie behoort tot het visuele geheugen van Nederland en vormt mede de inspiratie voor de programma’s. Centraal staat de belangrijke rol die de huidige visuele beeldcultuur in ons leven inneemt. Hierbij richt het museum zich  in het bijzonder op visuele geletterdheid.

Visuele geletterdheid
Visuele geletterdheid wordt ook wel ‘begrijpend kijken’ genoemd en is een belangrijk onderdeel van de 21e eeuwse vaardigheid mediawijsheid. Meer en meer gebruiken we beeld om met elkaar te communiceren: een GIFje of emoji om ons gevoel uit te drukken, een foto of video om te delen waar we zijn of wat we doen. Visuele geletterdheid leert ons hoe we visuele media als televisie en internetbeelden kritisch kunnen leren beoordelen. Er bestaat namelijk niet zoiets als een objectief, neutraal beeld. Beelden worden altijd vanuit een bepaalde invalshoek bekeken, bedacht, gemaakt en gedeeld.

Beelden beïnvloeden de manier waarop wij naar de wereld kijken. Als visueel geletterde ben je in staat op een actieve en bewuste manier kritisch om te gaan met beelden. Daarnaast kun je doorgronden wat het doel, de waarde en de invloed van beelden kan zijn.

Het Nederlands Fotomuseum heeft de  ambitie een voortrekkersrol te spelen  als het gaat om visuele geletterdheid en  biedt op verschillende niveaus educatieve  projecten aan.


Dukdalfschool, Rotterdam (1979) © Robert de Hartogh / Nederlands Fotomuseum

Visual Thinking Strategy
Samen in gesprek gaan over beeld doet het museum aan de hand van Visual Thinking Strategy (VTS). Bij deze methode wordt op een open manier, zonder oordeel, naar fotografie gekeken. Door met elkaar het gesprek aan te gaan, ontstaan nieuwe ontdekkingen. VTS leidt tot beter kijken, luisteren en interpreteren. Tegelijkertijd vergroot het de betrokkenheid en motivatie bij het kijken naar fotografie. Via deze methode gaat het museum het gesprek aan  met bezoekers en leerlingen.

Educatieve projecten 2019-2020 op maat
In het schooljaar 2019-2020 werkt het Nederlands Fotomuseum aan twee nieuwe educatieve projecten, die tot stand zijn gekomen in samenwerking met onderwijs- en culturele instellingen. Fotografie en visuele geletterdheid lopen als een rode draad door de programma’s. Een ander belangrijk component is het samenbrengen van leerlingen uit het regulier en speciaal onderwijs die normaal gesproken niet snel met elkaar in contact komen.

Gebouw Las Palmas Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi