Voor het project Door de ogen van.. kiezen vier beeldprofessionals foto’s uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum en schrijven hier een persoonlijke column bij. We hebben de schrijvers vrijgelaten in hun visie en interpretatie van de beelden.
De broers Tyler (1990) en Sebastian (1993) zijn een Rotterdams creatief duo waarbij woordkunst en beeld samenkomen.
Tyler Koudijzer
Grootste inhoud verpakt in een kleine man. Vasthouden aan loslaten en jezelf vinden in verdwaald zijn, zijn de twee belangrijkste onderwerpen die centraal staan bij Tyler’s woordkunst. Tyler trad op bij o.a Woorden Worden Zinnen, Spraakuhloos, Paginagroots, Late Night Poetry en was te gast als huisdichter bij FUNX. Daarnaast was hij de vaste host en samen met Seb mede organisator van het spoken word event Maandacht. Met Ivan Words en Patrick Ribeiro zit Tyler in de drie-mans spoken word formatie Barguijs. Na de uitverkochte eerste try out theatershow in Januari werken zij hard naar een tweede show toe. Voorheen stonden zij ook In AFAS Live, Oude Luxor theater en Theater Zuidplein Rotterdam.
Sebastian Koudijzer studeert aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Mede door zijn gemixte achtergrond is hij geïnteresseerd in hoe een identiteit tot stand komt. Met verschillende technieken maakt hij intieme verhalen die thema’s aankaarten als familie, geloof, identiteit en de representatie daarvan. Samenwerking speelt een belangrijke rol in zijn projecten en Sebastian geeft graag de mensen die hij fotografeert de ruimte voor een eigen stem. Voor het project ‘De Artiest als Canvas’ fotografeerde hij 6 verschillende kunstenaars waarna hij hen de beelden zelf liet bewerken. In ‘Aan de Overkant’ werkt Sebastian samen met zijn grootouders en duikt hij in de Javaans-Surinaamse geschiedenis, hierbij gebruikt hij sociale media als Whatsapp om een kijkje te geven in zijn relatie met zijn opa.
In maart 2020 startten de broers samen het project Dicht bij: Tyler & Seb, op Instagram, als reactie op social distancing. Om op afstand toch samen te komen reageerden zij 30 dagen lang op elkaars uitingen. Sebastian stuurde foto’s naar Tyler en hier reageerde Tyler op met een kort gedicht of andersom. Nu slaan zij wederom de handen in elkaar voor het project JAMPA (Surinaamse benaming voor “een Javaan uit Suriname”). Zij gingen op zoek in het archief van het Nederlands Fotomuseum om beelden te vinden die de weg, van hun voorouders, van Java via Suriname naar Nederland weergeeft.
Voor meer informatie over de foto's klik hier