22.01.21
Om ons op te beuren maakte de Britse kunstenaar David Hockney een jaar geleden, tijdens de eerste lockdown, een I-pad tekening met de titel ‘Do remember they can’t cancel the spring’. De opgewekte tekening van een troepje narcissen deelde hij via Instagram. Inmiddels zitten we in een nog strengere lockdown en helpen zijn troostwoorden mij opnieuw te blijven kijken naar wat wél mogelijk is.
Narcissen (1946-1948) © Cas Oorthuys
Zoals dit: Het Nederlands Fotomuseum moet de deuren voorlopig nog gesloten houden, maar onze ramen blijven geopend. Vorig jaar begonnen we met deze projecties op de ramen, die tot leven komen zodra de zon onder gaat. Inmiddels is de derde expositie geopend; vanaf 21 januari presenteren we Drempelruimte, drie projecten van interdisciplinaire kunstenaars. Ze geven hun visie op de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie, de lofzang op fotografie uit Nederland die later dit jaar opent. Zo biedt Soyun Park een platform aan digitale amateurfoto’s; Tyler en Sebastian Koudijzer verkennen de samenwerking tussen fotografie en dichtkunst; en Baha Görkem Yalim bevraagt het medium fotografie door middel van videokunst.
Op die manier doen we wat de directeur van het Van Abbemuseum in zijn nieuwjaarsboodschap op Facebook omschreef als: ‘Laten we het gevoel van onmogelijkheid van het afgelopen jaar achter ons laten en focussen op wat nog wel kan samen. En laten we het idee van mogelijkheid groter en actueler maken dan het de afgelopen tijd was.’
Bij deze woorden van Charles Esche sluit ik me van harte aan.
Ramen tentoonstelling: Drempelruimte, Nacht in / Dag uit
Hetzelfde geldt voor het focussen op positief nieuws, in plaats van op alle onheilstijdingen van het moment. Zo werd ik erg blij van het bericht deze week dat afgelopen jaar de waardering van het publiek voor musea en theaters een 8,5 scoorde. Dat is het hoogste cijfer ooit, blijkt uit onderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy die sinds 2010 dit soort veldwerk uitvoert. Ook werd gevraagd of de bezoekers het museum of theater zouden aanbevelen aan anderen. Tussen 2010 en begin 2020 steeg dat percentage al van 38 naar 42. Toen de musea en theaters in juni vorig jaar hun deuren weer mochten openen na de lockdown, steeg dat percentage zelfs naar 53. Dit is wat we ook zelf hebben ervaren: bezoekers bleven komen en waren met hun vooraf gereserveerde ticket blij als ‘met een kaartje voor een uitverkocht popconcert’, zoals een van hen zei.
Actieteam aan de slag met het actieplan
Een ander lichtpunt dat vanuit ons museum is te melden: we zijn begonnen met het versneld registreren en digitaliseren van onze collectie. Dankzij een extra bijdrage van het ministerie van OCW gaan we de komende jaren in een grote inhaalslag de Collectie ontsluiten. De op 1 januari nieuw aangetreden collega’s zijn voortvarend begonnen met het ompakken van de archieven van Ata Kandó en Jo Bokma.
Liefst waren we deze week geopend met de Eregalerij van de Nederlandse fotografie, de lofzang op fotografie waar we al zo lang aan werken. We popelen om deze te kunnen delen met het publiek. Maar de opening is om de bekende reden van voortdurende lockdown voorlopig verzet.
Daarom kijken we nu volop uit naar het ontluiken van de narcissen en naar wat de lente verder aan openingen brengt.