De poster viel me onmiddellijk op, toen ik langs het Rotterdamse Noordstation fietste. Op een van de zuilen prijkte een zwart-wit portret van een man met een hoodie, zijn gezicht getekend door wallen en rimpels. Met die capuchon op leek hij wel een monnik. Maar hé, stonden om het beeld heen niet de letters ‘Nederlands Fotomuseum’? Ik stapte van mijn fiets om het goed te bekijken, en inderdaad: iemand had op een poster van het Nederlands Fotomuseum een ander beeld geplakt. Onze poster was ‘gehackt.

Collega’s in het museum wisten onmiddellijk te vertellen dat het ging om een portret van de ‘boksende herenkapper’ Cor Eversteijn (1949-1983). De foto is gemaakt door de Rotterdamse fotograaf Carel van Hees en wordt al jarenlang als sticker op allerlei plekken in de stad verspreid door kunstenaar Jimmy Granti. Want de bijzondere bokser Cor Eversteijn mag niet vergeten worden, vindt de stickerkunstenaar. Daarom zette hij zich in om dit portret op plekken over de hele wereld te verspreiden, van Moskou tot Miami. En voor de Moulin Rouge in Parijs. Een impressie van deze stickerart is te zien op de Facebookpagina ‘Cor Eversteijn’.

Van Rotterdamse Marathon tot Moulin Rouge 

De fotosticker verscheen voor het eerst in het straatbeeld nadat Carel van Hees in 2011 in Museum Boijmans een expositie had over Cor Eversteijn. Van Hees wist aanvankelijk niet wie er achter de plakactie zat, totdat hij werd gebeld door een man die zich onthulde als de plakker. Aarzelend vroeg hij wat Carel van Hees ervan vond dat zijn foto op deze manier werd ingezet. Van Hees zei hem dat het oké was, zelfs zonder zijn naamsvermelding, mits hij op zijn beurt de avonturen van de kunstenaar verder mocht volgen.  

Zo leerde hij dat Jimmy Granti de foto inzet bij het eindpunt van de Marathon van Rotterdam, zodat deze goed in beeld komt bij de media. En daar maakt hij vervolgens weer een foto van. Hij maakt er ook een sport van om toeristen voor een sticker bij de Moulin Rouge te fotograferen. Dat spreekt op zijn beurt Carel van Hees dan weer aan.

Een man als een vloedgolf 

Carel van Hees was zelf bevriend met de boksende herenkapper Cor Eversteijn, die hij ooit omschreef als ‘een vloedgolf waar je indook’ en ‘even maakte je dan deel uit van de turbulentie en van zijn kracht’. Bij de tentoonstelling over de al op jonge leeftijd overleden bokser in 2011 publiceerde Carel van Hees een boek over diens leven, waarbij hij putte uit eigen werk, dat van andere fotografen en het familie-archief van de bokser. Het is een intieme foto-biografie geworden van de bokskampioen, die volgens zijn trainer beschikte over een ‘linkse als een bliksemschicht’. Daarnaast was hij een kampioen in de dancing en kleedde hij zich als een rockster. Na een zware knock-out in 1983 werd Cor Eversteijn door de artsen verbannen uit de boksring. De foto met hoodie is gemaakt vlak voor die laatste wedstrijd, na een hardlooptraining in het Kralingse Bos. Nadat hij zijn handdoek in de ring had moeten gooien, liep hij nog marathons en werd hij parachutespringer, tot hij op 33-jarige leeftijd overleed. 

Plus 1 op straat 

Kortom, het was een beeld met vele verhalen, dat geplakt was over de oorspronkelijke foto op onze poster die reclame maakt voor de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. En eigenlijk is dat ook precies wat we beogen met de Eregalerij. De 99 beelden vertellen visuele verhalen over de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie van 1842 tot nu en het honderdste beeld mag het publiek zelf toevoegen bij een bezoek aan het museum. En nu zien we deze Plus 1 dus zelfs ook op straat! 

We hopen dat er nog vele voorbeelden gaan volgen van mensen die onze affiches gebruiken voor een iconisch beeld dat hen raakt. Want de Eregalerij, dat ben jij! 

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi