Niveau
Leerlingen van het Wolfert Dalton en Mytylschool de Brug uit Rotterdam
Meer info
Afdeling Educatie
Tel: +31(0)10 20 30 430
educatie@
nederlandsfotomuseum.nl
In dit educatief project staan we samen met leerlingen van de middelbare Mytylschool de Brug en het Wolfert Dalton uit Rotterdam stil bij het bombardement op hun stad 80 jaar geleden en actuele conflictsituaties. Allereerst bestuderen we foto’s uit de Tweede Wereldoorlog en denken na over de lessen die we kunnen leren uit deze tijd. Dan maken we de stap naar het nu door ons voor te stellen wat de gevolgen zijn van een wereldwijde digitale terroristische aanslag en wat dit betekent voor een stad als Rotterdam.
Hoe kunnen we actuele digitale en andere conflicten duiden? Op basis van gesprekken en reflecties werken de leerlingen aan een eigentijdse, eigenzinnige theaterproductie. Hierbij staan een afschrikwekkend toekomstbeeld van (digitale) oorlogsvoering en geweld tegenover de utopie van vrede en recht centraal.
In dit project is bijzondere aandacht voor visuele geletterdheid. De leerlingen leren hoe zij actief, op een kritische manier, bewust kunnen deelnemen aan een samenleving waarin nieuwe media een grote rol spelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was propaganda aan de orde van de dag, terwijl we nu geconfronteerd worden met alternative facts en fake news. Vraagstukken van toen en nu passeren de revue.
In dit project werken leerlingen met verschillende culturele achtergronden, met en zonder lichamelijke beperkingen samen. Na 8 inspirerende lessen, waarbij docenten Nederlands, Engels, Geschiedenis, Burgerschap en Culturele en Kunstzinnige vorming betrokken zijn, start de productie van het theaterstuk. Professionele theatermakers, schrijvers en fotografen begeleiden de leerlingen. Op 14 mei 2020, precies 80 jaar na het bombardement op de stad, vindt de première plaats.
Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met de twee scholen, Verhalenhuis Belvédère, Theater Walhalla en Museum Rotterdam, en loopt van oktober 2019 tot en met mei 2020. Dit project wordt mogelijk gemaakt door het Kennisinstituut Cultuureducatie Rotterdam (KCR).