Dankzij een schenking van Jan Wingender en een subsidie van het Mondriaan Fonds kon het Nederlands Fotomuseum in 2013 en 2014 de fotoboekenverzameling van Jan Wingender verwerven.

Bijzondere collectie
De boekencollectie van Wingender bevat zo’n 7000 fotoboeken. Vanaf halverwege de jaren zestig groeide zijn collectie gestaag en specialiseerde hij zich in het werk van Nederlandse fotografen. Zijn huis toverde hij om tot een ware fotografiebibliotheek. Specialisten en musea met fotografische collecties, hebben de afgelopen jaren dankbaar gebruik kunnen maken van zijn collectie, kennis en inventarislijsten bij het samenstellen van tentoonstellingen en publicaties.

De fotoboeken uit zijn collectie liggen nu in het depot van het Nederlands Fotomuseum en zijn op aanvraag bij de bibliothecaris te raadplegen. De inventarislijst van de collectie Jan Wingender kunt u hier raadplegen.

Van 16 september tot en met 7 januari 2018 presenteerde het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling 'De Collectie Wingender. Bijzondere Nederlandse Fotoboeken', waarin een selectie uit deze rijke verzameling te zien was. 

Over Jan Wingender
Jan Wingender (1934), is geboren en getogen in de Amsterdamse Jordaan. Na een opleiding aan de Nijverheidsschool, kreeg hij een aanstelling als leraar aan de technische school in Amersfoort. De tentoonstelling ‘Family of Man’ (Stedelijk Museum, 1956) maakte een enorme indruk op hem; zijn interesse in fotografie was gewekt. Hij begon in zijn vrije tijd te fotograferen én fotoboeken te verzamelen. Zijn collectie groeide uit naar ruim 7000 titels.

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi