23.12.20

Op de valreep van 2020 is het succesvolle project Captions for Cas afgerond: een crowdsourcing project met als doel het complete fotoarchief van Cas Oorthuys te beschrijven en online te zetten. Alle 33.649 contactvellen - met daarop in totaal meer dan 500.000 beelden - zijn van een beschrijving voorzien. Dit maakt dat het complete archief in de loop van 2021 via onze online beeldbank voor iedereen te vinden is. Bovendien worden de originele 442 contactalbums met daarin de 33.649 contactvellen nu niet langer meer gebruikt voor het doorzoeken van zijn archief, maar krijgen ze een veilige plek in het depot.

Het Nederlands Fotomuseum riep tweeënhalf jaar geleden heel Nederland op deel te nemen aan het project Captions for Cas. Het doel was samen met de ‘crowd’ alle foto’s te beschrijven van fotograaf Cas Oorthuys, een van de meest invloedrijkste Nederlandse fotografen van de twintigste eeuw. Bijna 350 deelnemers hebben een bijdrage geleverd, waarvan circa vijftig personen meer dan 100 contactvellen hebben ingevoerd. De echte topinvoerders bestond uit een groepje van vijftien. Zij hebben duizend of meer contactvellen beschreven.

De deelnemers hebben veel research gedaan om te komen tot een gedetailleerd bijschrift. Bij de start moesten ze het vaak doen met alleen de naam van een land of provincie. Vaak wisten ze te achterhalen in welke stad of streek Cas Oorthuys de foto’s had gemaakt. Ook zijn veel namen van gebouwen en fabrieken gevonden. De deelnemers deden hun research met allerlei online bronnen, zoals Google Streetview en Delpher. De bevindingen werden vaak gedeeld op het forum van Captions for Cas. Er zijn tientallen berichten over zoektochten geplaatst, met tekst en illustratie.

Begin volgend jaar volgt op onze website een online presentatie van bijzondere foto’s, ontdekkingen en vondsten die tijdens Captions for Cas naar boven zijn gekomen.