06.05.2020

Paulien Oltheten maakt werk dat zich in je geheugen nestelt. Zo zag ik jaren geleden in Foam de video ‘Man and Dog’, die diepe indruk maakte. Een man doet alsof hij een tennisbal wegtrapt en een hond staat op scherp om die bal te halen zodra deze de lucht invliegt. Maar de bal blijft liggen, de man beweegt er omheen en de hond beweegt mee. Een dans voor mens en dier. Ongelooflijk.


Statue, Boedapest, still uit Meanwhile I’m doing exercise, 2017 © Paulien Oltheten

Paulien Oltheten ziet wat wij niet zien. Ze is een unieke observator van menselijk gedrag op publieke plaatsen. Zo maakt ze, waar ze ook is, opnames van mensen die in het park oefeningen doen. Soms gaat ze verder dan observeren en intervenieert ze. Voor de serie ‘Non’ vroeg ze aan voorbijgangers op straat in Parijs om ‘nee’ in haar microfoon te zeggen. Het lokt uiteenlopende reacties uit. Tot en met een vrouw die uitlegt dat je helemaal geen kunstwerk moet maken rond ‘nee’ maar juist rond ‘ja’. De film werd anderhalf jaar geleden getoond in het gemeentehuis van Parijs.


NO, Athene, still uit Meanwhile I’m doing exercise, 2017 © Paulien Oltheten

Ze heeft een heel eigen, charmante stijl. Vol humor en mededogen. Bekijk vooral ook haar nieuwste videoserie Stay Healthy; korte films die te maken hebben met menselijk contact in tijden van corona. Telkens laat ze een partje van een leven zien. Een vrouw die fietst met een tak van anderhalve meter in haar hand, en daarmee anderen duidelijk hindert. Een man die thuiswerkt, sloffen aan, en die praat tegen de mensen op zijn computer. Een zoon die een kletspraatje maakt met zijn vader die op veilige afstand op zijn balkon staat: ‘Hoezo kun je je haar niet knippen? Ik gaf je laatst toch een tondeuse.’ ‘Nee, dat was een scheerapparaat.’ ‘O ja.’ Ze maakte de videoportretten in opdracht van TAAK.


Still uit Stay Healthy, 2020 © Paulien Oltheten

Paulien Oltheten heeft een vernieuwende manier van omgaan met fotografie. En ze beperkt zich niet tot 2D-fotografie. Ze schetst, schrijft, fotografeert en maakt de laatste tijd ook veel film. Kijken staat centraal in het oeuvre van Paulien Oltheten, dat ook daarom zo goed past bij de collectie van het Nederlands Fotomuseum. We zijn dan ook verguld dat we werk van haar hebben kunnen verwerven, met steun van onze Collectors Council. Het gaat om het werk ‘Meanwhile I’m doing exercise’, waarin ze in een aantal Europese landen kleine menselijke gebaren vastlegt tegen de achtergrond van politieke gebeurtenissen.

Het is een genot om deze aanwinst kenbaar te kunnen maken. Juist nu. Omdat het Nederlands Fotomuseum het zo belangrijk vindt bij te dragen aan de carrière van fotografen, ook in de vorm van aankopen. Bovendien is het een verrijking van onze collectie. We hopen deze nieuwste verwerving snel aan u te kunnen laten zien. Nu nog even wachten tot we weer onze deuren mogen openen!

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi