24.09.2019

‘We hebben genoten van de foto’s in het museum. Ik kan géén andere tekst bedenken, dan: Het was grandioos!’ Zo luidt een van de reacties van de bezoekers aan de tentoonstelling ‘Lust for Life. Ed van der Elsken in kleur.’ De expositie is populair: deze week verwelkomden we de 50.000ste bezoeker. Nog nooit trokken we zo veel publiek voor een tentoonstelling met een fotograaf uit de collectie van het museum.

En nog belangrijker dan de cijfers - de bezoekers zijn echt geraakt en ze laten dat weten ook. Zoals een van onze vrijwilligers op zaal zegt: ‘Opvallend vaak komen mensen even bedanken en vertellen hoe mooi ze het gevonden hebben. We horen opmerkingen als: 'wat een prachtig tijdsbeeld", "ik wist helemaal niet dat hij zo veel in kleur had gedaan’, "wat een leuke sfeer zo met die banken en stoelen uit die tijd". Verschillende keren waren er stelletjes die op de foto willen voor de muur vullende foto van het zonnige kussende stel in Marseille.

kussend-stel-expo
Kussend stel in de tentoonstelling'Lust for Life, Nederlands Fotomuseum, (2019) © Peter van der Zouwen

Een andere keer bleef een vrouw (met haar man) huilend in de zaal zitten, na afloop van de speciale diashow waarin het werk van Van der Elsken op muziek is gezet door kunstenaar Martin Grootenboer. De vrouw was overweldigd door herinneringen aan die tijd, onder andere op de Dam in Amsterdam. En zo nu en dan barst de zaal na afloop van de diavoorstelling in applaus uit.

Onze bezoekers aan het museum koesteren we, dat staat buiten kijf. Maar ook daarnaast bereiken we nog talloze mensen in Nederland en ver daarbuiten via educatie, en via tentoonstellingen en activiteiten op locatie. Plus natuurlijk via onze sociale media en website. Afgelopen augustus bezochten ruim 53.100 mensen onze website. Op Facebook hebben we 27.283 volgers, Instagram 23.900 volgers. We zijn een serie zogeheten Instanovels gestart, die volop wordt gevolgd. Dagelijks delen we ook op deze manier onze collectie en enthousiasmeren wij het publiek om deel te nemen aan activiteiten.

Presentaties en activiteiten zoals masterclasses en lezingen vergroten ons bereik verder en vaak onder hele specifieke doelgroepen. Deze zomer organiseerden we samen met de Fotovakschool een enthousiast bezochte summerschool én maakte het Nederlands Fotomuseum onderdeel uit van het succesvolle zomerfestival De Geheime Tuin. Ruim 2500 bezoekers kwamen hierop af. Op North Sea Jazz deze zomer bezochten naar schatting 7.000 bezoekers de mini-tentoonstelling Lust for Life.

Omdat we zo veel meer mensen bereiken dan alleen de bezoekers aan ons museum, spreken we voortaan liever van ‘bereik’ dan over enkel bezoekersaantallen. En we zijn blijer met iemand voor wie we veel betekenen dan, (echt gebeurd), een puber die een kaartje kocht, letterlijk één voet binnen zette en weer terug de auto inrende waar zijn moeder op hem wachtte. Hij had aan zijn schoolvoorwaarde voldaan.

‘Lust for Life’ wordt nu wegens succes verlengd tot begin november. We hopen dat zo veel mogelijk mensen kunnen genieten van het kleurenwerk van een van Nederlands grootste fotografen. En dat wij nog even kunnen genieten van bezoekersreacties als deze: ‘Opvallend hoe het straatbeeld in de afgelopen jaren is veranderd. Wat goed dat dit door Ed is vastgelegd.’

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi