26.05.2020

Dit werk maakte onze collectiefotograaf Frits Rotgans in 1967, toen Schiphol nog net zo rustig was als het nu weer is. Voor de medewerkers van het Nederlands Fotomuseum heeft de foto extra betekenis omdat deze gewoonlijk in onze kantine hangt, die we tijdens de afgelopen weken tijdens de ‘intelligente lockdown’ niet konden betreden. En waar we ook de komende tijd slechts met een beperkt aantal tegelijk gebruik van mogen maken.


Start/landingsbaan 09-27: de Buitenveldertbaan in 1969. De strip is ruim 3 km lang en werd in 1967 in gebruik genomen © Frits J Rotgans

De foto van 2 bij 1 meter hing tijdens de tijdelijke sluiting van het museum voor het raam, bij de entree. Als een vertrouwde vriend die even op het huis paste terwijl de bewoners elders waren. Nu hangt de foto in het museumcafé als onderdeel van ‘Unlocked/Reconnected’, een collectieve tentoonstelling van bijna tweehonderd partijen in Nederland uit de beeldende kunst, die alle een werk tentoonstellen dat iets zegt over de afgelopen periode. En die daarbij tegelijk de blik op de toekomst richten.


Panorama van Frits. J Rotgans in het Nederlands Fotomuseum tijdens en na de lockdown

Naar de toekomst blikken deden wij de afgelopen weken volop. Reikhalzend keken wij uit naar de verklaring van premier Rutte op 19 mei, waarin bekend werd dat musea weer de deuren mogen openen voor het publiek. Mits zij voldoen aan een liefst negen pagina tellend protocol van de Museumvereniging. Zo moesten wij ons ticket-bestelsysteem opnieuw inrichten, omdat iedereen moet reserveren in vast staande tijdslots; de museumroute aanpassen om 1,5 meter afstand tussen bezoekers mogelijk te maken; en een nieuwe uitgang creëren. Ons grote geluk is dat we net nu een nieuwe vleugel in gebruik nemen, van zo’n 2000 extra vierkante meter. Het café én de museumwinkel zijn inmiddels daarheen verhuisd. Bovendien openen we er een nieuwe presentatie met werk van Paulien Oltheten, onder meer naar Stay Healthy: portretten van mensen die de coronamaatregelen op een geheel eigen wijze interpreteren. Door te fietsen met een 1,5 meter lange tak in de hand of door een bezoek aan vader op roepafstand vanaf het balkon.


Paulien Oltheten werkt in het Fotomuseum aan haar presentatie ‘Stay Healthy’

Het herinrichten is bijna afgerond. Met vrijwilligers en medewerkers organiseren we nog een doorloop om te toetsen of alles werkt zoals gepland en eventueel bij te stellen. En dan openen we vanaf twaalf uur op 1 juni de deuren voor ons publiek. Gelukkig maar; we hebben u gemist!

Gebouw Las Palmas Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam +31 (0)10 203 04 05 info@nederlandsfotomuseum.nl

© 2016 - 2019 Nederlands Fotomuseum. WooCommerce door Redkiwi